Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-49-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bonaparte Napóleon átadja az 1802. május 19-én alapított legrangosabb franca állami kitüntetést
Bonaparte Napóleon átadja az 1802. május 19-én
alapított legrangosabb franca állami kitüntetést
A Becsületrend lovagi rendjele
A Becsületrend
lovagi rendjele

A Francia Köztársaság Becsületrendje (Ordre national de la Légion d’honneur) a legmagasabb francia állami elismerés, melyet Napoléon Bonaparte, Franciaország Első Konzulja alapított 1802-ben. Jelmondata: „Becsület és Haza” (Honneur et Patrie)!

A magyarban meghonosodott elnevezés nem tükrözi Napóleon szándékát, mivel ő éppen azért nevezte el Becsületlégiónak kitüntetését, hogy még a neve se emlékeztessen a régi rezsim rendjeire. A szervezet nevét (Legio honoratorum conscripta), eredeti szimbólumait (sasok) és szervezeti felépítését (16 cohors Franciaország területén) is az az ókori Rómából merítették. A mindenki előtt nyitva álló Becsületlégió időről időre ismételt, egyre magasabb fokozatai a társadalom legkülönbözőbb képviselőinek fokozatos, differenciált elismerését teszik lehetővé.

Az új kitüntetés alapítására az teremtetett igényt, hogy a francia forradalom eltörölte a régi rend kitüntetéseit is, s így a Konvent alatt a tábornokok vitézi tetteit díszfegyverrel (puskával, pisztollyal, díszkarddal, sőt díszdobbal) ismerték el. A hadjáratokat viselő Bonaparte tábornok szükségét látta egy katonák és civilek számára egyaránt adható elismerésnek, ezért kezdeményezte annak létrehozását. A törvényjavaslatot kidolgozó Államtanács előtt az Első konzul személyesen is megjelent, hogy tekintélyét latba vesse: megakadályozza egy kizárólag katonai kitüntetés létrehozását és cáfolja azokat a vádakat, miszerint a rend alakításával vissza akar térni a régi rezsimhez. Az első átadóünnepségre végül is 1804. július 15-én, a Bastille bevételének tizenötödik évfordulója kapcsán került sor, az Invalidusok templomában.