Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-16-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Phenjan belvárosa
Phenjan belvárosa

Phenjan (kiejtése: [phennyȧn], nem pedig *[fennyȧn]) vagy szoros átírásban Phjongjang a tengerszint felett csupán átlag 27 méterrel fekvő város a Tedong folyó partján, Észak-Korea fővárosa. Neve szó szerint síkságot, sík földterületet jelent, eredeti kiejtése Puruna (부루나) volt. Ugyancsak történelmi neve Rjugjong (류경; 柳京), amelynek jelentése „a füzek fővárosa” — fűzfái a költészetben is megjelentek. A 21. században is számos épület viseli ezt a régi nevet, közülük a legismertebb a Rjugjong Hotel. Egy ideig Szogjongnak (서경; 西京), tehát „nyugati fővárosnak” hívták annak ellenére, hogy ekkor csupán tartományi székhely volt.

Mondák nyomán a Tangun király által alapított Aszadal nevű településsel azonosítják. Egykoron a koreai kereszténység fellegvára volt, ma a többnyire ateista Koreai Népi Demokratikus Köztársaság legnagyobb városa 2,8 millió lakossal. A koreai háború utáni újjáépítés óta a város látképét a szocialista realizmus és a széles sugárutak határozzák meg. A közigazgatás 19 körzetre: 18 kerületre és egy megyére osztja.

A városban összesen öt vallási építmény maradt: négy keresztény templom (egy katolikus, kettő protestáns, egy görögkeleti) és egy mecset. Éttermei sokáig csak koreai konyhát vittek, de a közelmúltban számos külföldi stílusú vendéglátó hely nyílt a városban, így kínai, olasz és japán éttermek.

A phenjani metrót, a Koreai-félsziget első földalatti vasútját 1973-ban nyitották meg.