Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-4-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dorset földtani térképe
Dorset földtani térképe

Dorset (kiejtése: /ˈdɔrsɨt/; régebben Dorsetshire) Anglia egyik nem nagyvárosi és ceremoniális megyéje a délnyugati régióban. A ceremoniális megye az adminisztratív megyén kívül magába foglalja Poole és Bournemouth egységes hatóságát is. A 2653 km2 területű Dorset nyugaton Devon, északnyugaton Somerset, északkeleten Wiltshire, keleten Hampshire megyével, délen a La Manche-csatornával határos. Közigazgatási központja Dorchester. Az 1972-es önkormányzati reform után a megyéhez csatolták a korábban Hampshire-hez tartozó Bournemouth és Christchurch városokat. A lakosok fele a délkelet-dorseti konurbációban él, míg a megye többi része kis népsűrűségű, vidékies.

Dorset a jégkorszak vége óta, mintegy tízezer éve lakott. A vaskorban itt megtelepedő kelta durotriges törzset a rómaiak igázták le, majd a kora középkorban germán angolszászok telepedtek meg itt, és a 7. században bevezették a shire típusú közigazgatást. Az első viking támadás Dorsetnél érte el a Brit-szigeteket a 8. században. A 14. században a nagy pestisjárvány is egy dorseti kikötőben kezdődött. A megye sokszor volt lázadások színtere: az angol polgárháborúban a helyi felkelőket Cromwell csapatai verték le Shaftesbury mellett; az 1685-ös Monmouth-lázadás Lyme Regis-ben kezdődött; a 19. században pedig a tollpuddle-i napszámosok szervezete volt a szakszervezeti mozgalom egyik előfutára. A második világháborúban többek között a dorseti Portland és Poole kikötőiből indultak a normandiai partraszállás hajói. Portlandben voltak a 2012-es nyári olimpia vitorlásversenyei is.

A megye tájai változatosak, krétakő dombokkal, meredek mészkővonulatokkal és mély, agyagos talajú völgyekkel. A megyének több mint fele kiemelkedő természeti szépségű terület, tengerpartjának háromnegyede a Világörökség része. Gazdaságát sokáig a földművelés és állattenyésztés uralta, de újabban a turizmus a vezető. Autópálya nincs a megyében, de két vasúti fővonal is összeköti Londonnal. Dorset nagyobb kikötői Poole, Weymouth és Portland, Bornemouthban pedig nemzetközi repülőtér van. Számos múzeum, színház, fesztivál várja a látogatókat, köztük a gőzhajtású járművek ötnapos fesztiválja. Dorset híres szülötte Thomas Hardy író – akinek regényeiben visszaköszönnek a megye tájai – és William Barnes költő.