Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-19-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Eusphyra blochii csiro-nfc.jpg

A szárnyas pörölycápa (Eusphyra blochii) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályában a kékcápaalakúak (Carcharhiniformes) rendjébe sorolt pörölycápafélék (Sphyrnidae) családjának egyik faja, az Eusphyra nem egyetlen tagja.

190 centiméteres hosszával a kisebb pörölycápák közé tartozik. Karcsú, hajlékony testének színe a barnától a szürkéig terjed. Elülső hátúszója magas, sarló alakú. Angolul „winghead shark”-nak, azaz szárnyas cápának nevezik, mert „kalapácsfeje” a testéhez képest nagyon nagy, a szemeit hordó nyúlványok fesztávolsága körülbelül a hal hosszának fele. A „kalapácsfej” pontos használata még nem ismert, valószínűleg a zsákmány felkutatásában segít, a messze ülő szemek kiváló binokuláris látást biztosítanak. Orrnyílásai a széles fej széléhez közel ülnek, és hosszú mélyedésekként folytatódnak a fej közepe felé; ezekkel pontosan megérzi áldozatának helyét. A hatalmas „kalapácsfej” számos, úgynevezett Lorenzini-ampullának és az oldalvonal végződéseinek ad helyet; ezekkel méri be a zsákmány elektromos hullámait és testének rezdüléseit.

Főleg az Indiai-óceán és a Csendes-óceán határán, a sekély vizekben él. Kisebb csontos halakkal, rákokkal és fejlábúakkal táplálkozik. Elevenszülő halként magzatai az anya testében, az emlősök méhlepényéhez hasonló burokban fejlődnek ki. A nőstények évente egy alomnak adnak életet; nyolc-tizenegy hónap vemhesség után, február és június között élőhelytől függően egyszerre 6–25 kis cápa születik. Ezt az emberre ártalmatlan pörölycápát úszójáért, májolajáért és húsáért a tiltások ellenére ipari méretekben vadásszák. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) mérsékelten fenyegetett fajként tartja számon, mivel egyes élőhelyein állománya a túlhalászás miatt erősen megcsappant.