Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-10-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aszahi csatahajó
Aszahi csatahajó

Az Aszahi (朝日; Hepburn: Asahi?, ’felkelő nap’) pre-dreadnought típusú csatahajó volt. Az 1890-es évek végén építették a Japán Császári Haditengerészet számára Nagy-Britanniában, mivel a japán ipar ekkor még nem tudott ilyen műszaki színvonalú hajót gyártani. 1900. március 13-án bocsátották vízre.

Röviddel leszállítása után a Császári Haditengerészet Állandó Flottájának zászlóshajója lett. Részt vett az 1904–05-ös orosz–japán háború minden fontosabb tengeri csatájában. A sárga-tengeri csatában és a csuzimai csatában kisebb sérüléseket szenvedett. Az első világháború harcaiban nem vett részt, de szerepe volt az 1918-as szibériai intervencióban.

1921-ben a partvédelmi erőkhöz rendelték, két évvel később pedig a washingtoni flottaegyezmény értelmében lefegyverezték, és tengeralattjárók depóhajójává, illetve gyakorló hajóvá alakították át. Ezután tengeralattjáró-mentő lett, majd 1928-ban tartalékba helyezték. A második japán-kínai háborúban (1937-ben) csapatszállításra használták, majd 1938-tól javító hajóként szolgált először a japánok által megszállt Sanghajban, majd az indokínai Cam Ranh-öbölben. 1942-ben Szingapúrba rendelték egy sérült könnyűcirkáló megjavítására, és a visszaúton egy amerikai tengeralattjáró, a USS Salmon megtorpedózta.