Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2015-36-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pécs címere
Pécs címere
Városkép-montázs
Városkép-montázs

Pécs megyei jogú város, Magyarország ötödik legnagyobb városa, Baranya megye székhelye. 1780-ban lett szabad királyi város. 2010-ben – Essennel és Isztambullal együtt – Európa kulturális fővárosa volt.

A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a 2. század elején a rómaiak alapítottak várost Sopianae néven. A település a 4. századra tartományi székhellyé és a korai kereszténység egyik jelentős központjává vált. Az ókeresztény temető ebből az időszakból származó építményegyüttesét az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000 decemberében felvette a világörökség listájára.

A püspökséget több mint ezer éve, 1009-ben Szent István király, az ország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította. (Ma is itt működik az ország egyik legnagyobb egyeteme, közel 34 ezer hallgatóval.) A középkori Pécset Janus Pannonius püspök, a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője tette az ország kulturális, művészeti életének egyik központjává.

A 150 éves török hódoltság gazdag építészeti emlékeinek megőrzésére nagy figyelmet fordít a város. 1780-ban Pécs szabad királyi városi rangot kapott Mária Terézia királynőtől, ezután erőteljes polgárosodás, gazdasági fejlődés indult el. Az iparosodás a 19. század első felében gyorsult fel; világhírűvé vált a Zsolnay-kerámia, a Littke-pezsgő, az Angster-orgona.

Pécs mindig soknemzetiségű település volt, kulturális rétegek rakódtak egymásra, nemzetiségek hagyományai, értékei ötvöződtek két évezredes története alatt. Magyarok, horvátok és svábok ma is békében élnek egymással.