Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2015-15-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maracanã Stadion (a döntő helyszíne)
Maracanã Stadion
(a döntő helyszíne)
Ünneplő németek a bajnoki trófeával
Ünneplő németek
a bajnoki trófeával

A 2014-es labdarúgó-világbajnokságot Brazíliában rendezték 2014. június 12. és július 13. között. A selejtezőben 203 csapat indult, közülük 31 vehetett részt a tornán. A házigazda Brazíliának nem kellett selejtezőt játszania. A címvédő a spanyol válogatott volt. A torna nyitómérkőzését São Paulóban, a döntőt a Rio de Janeiró-i Maracanã Stadionban játszották.

Korábban 1950-ben rendeztek Brazíliában világbajnokságot. Akkor egy körmérkőzéses négyes döntőt rendeztek, a világbajnokságot Uruguay nyerte. Az 1978-as labdarúgó-világbajnokság után először volt dél-amerikai ország a rendező. A magyar labdarúgó-válogatott sorozatban már a nyolcadik alkalommal nem tudott kijutni. Ezúttal magyar játékvezető sem kapott helyet a játékvezetők 32 fős keretében.

A 32 csapatot nyolc csoportba sorsolták, mindegyikből az első két helyezett jutott tovább. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódott a torna. A döntőt Németország hosszabbítás után 1–0-ra nyerte Argentína ellen, Mario Götze góljával. Németország története negyedik vb-címét szerezte, és a vb-k történetében először nyert világbajnokságot európai csapat az amerikai kontinensen. Németország emellett részvételi jogot szerzett a 2017-es konföderációs kupára.