Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-20-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hermann Göring és Hitler az egyik utolsó csapatszemlén, 1945 áprilisában
Hermann Göring és Hitler az egyik utolsó csapatszemlén, 1945 áprilisában

Adolf Hitler politikai végrendelete az az írás, amelyet „Politikai végrendeletem(„Mein politisches Testament“) címmel, személyes végrendeletével együtt 1945. április 29-én, az öngyilkossága előtti napon fogalmazott meg Hitler.

Az írás „Hitler politikai végrendelete” címen vált ismertté, és végérvényes akaratának kinyilvánításaként került be a német hadsereg főparancsnokságának háborús naplójába. Ebben a második világháborúért a zsidókat teszi felelőssé, amivel igazolni kívánja a holokausztot. A Harmadik Birodalom Führere tervezett öngyilkosságát a Führer-kultusznak megfelelő önfeláldozásnak deklarálta, kijelölte az őt követő kormányt, azt kötelezve a háború feltétlen folytatására. A német néptől a nemzetiszocializmus folytatását, céljainak beteljesítését várta el — mindenekelőtt a nürnbergi faji törvények (Nürnberger Rassengesetze) betartását és a „kíméletlen ellenállást” „valamennyi nép megmérgezői” ellen. Mindezzel azt írta körül, hogy a németeknek az ő halála után is kötelessége a zsidók teljes megsemmisítése.

Azonos címmel megjelent egy, a Bormannak diktáltakra épülő könyv is. Ezt Hitler február 4. és 26. között diktálta titkárának; keltezése 1945. április 2. — ez utóbbi írást azonban Hitler nem jelölte meg politikai végrendeleteként.