Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-1-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Big Bang 2012-ben
A Big Bang 2012-ben

A Big Bang vagy BIGBANG (koreaiul: 빅뱅, Pikpeng) 2006-ban alakult népszerű dél-koreai popegyüttes, tagjai G-Dragon, Taeyang, T.O.P., Daesung és Seungri. Az együttes kiadója, a YG Entertainment bevételeinek mintegy 30%-át adja. A Big Bang rajongóinak elnevezése VIP, a zenekar azonos című kislemeze után, a hivatalosan regisztrált VIP-k száma körülbelül 300 000.

Az együttes tagjait egy válogató során választották ki, amelyet az egyik koreai televízió is közvetített. Eleinte hiphoppal és R&B-vel foglalkoztak, később erőteljesen befolyásolni kezdte dalaikat az elektronikus zene. G-Dragon számos dicséretet kapott az együttesben folytatott dalszerző tevékenysége miatt. Innovatívnak és a K-pop megújítóinak tartják őket, akik befolyással vannak a koreai divatra is. Az együttes a dél-koreai termékreklámok egyik legnépszerűbb szereplője. A Big Bang az első olyan külföldi együttes, amely elnyerte a Japán Kábeltelevíziós Díjat a legjobb új együttes kategóriában és az első olyan dél-koreai együttes, amely Japan Records-elismerést kapott. 2011-ben az MTV Europe Music Awardson elnyerték a legjobb nemzetközi előadó címét, a nyertes előadók közül csak a Queent és a Big Bang nem volt észak-amerikai. Ugyanebben az évben Tonight című albumuk az amerikai Billboard világzenei toplistájának harmadik helyén szerepelt, az amerikai iTunes popzenei toplistájának 9. helyén debütált, megelőzve Lady Gagát, az albumok toplistáján pedig a 18. helyet szerezte meg.

2012-ben Alive című középlemezük Blue című videoklipjét öt nap alatt nyolcmilliószor nézték meg a YouTube-on. A dal minden koreai slágerlistán első helyezést ért el. A Still Alive című újracsomagolt lemezük Monster című dala a megjelenését követő 24 órában hárommilliós nézettséggel rekordot állított fel, korábban egyetlen K-pop-videó sem ért el ilyen rövid idő alatt ekkora látogatottságot. A lemez megjelenése utáni világkörüli turnéjukon a korábban Lady Gagával is együttműködő kreatív igazgató Laurieann Gibsonnal dolgoztak együtt. A Big Bang iránt a Grammy-díjas rapper-producer Swizz Beatz (Alicia Keys férje) is érdeklődik.

G-Dragon és Taeyang szólókarrierje is sikeres, T.O.P., Daesung és Seungri pedig doramákban illetve filmekben is szerepel.-->