Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2012-49-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ronnie O’Sullivan, teljes nevén Ronald Antonio O’Sullivan (Wordsley, West Midlands, 1975. december 5. – ) angol sznúkerjátékos, négyszeres világbajnok. Rendkívül gyors, támadó szellemű játékstílusa miatt kapta a Rocket (rakéta) becenevet.

Hivatásossá 1992-ben, tizenhét évesen vált, első szezonja után az ötvenhetedik helyen állt. Először a 2002–03-as szezonban volt világelső, ezt később még négyszer mondhatta el magáról. A sportág legjelentősebb versenyei közül a világbajnokságot négyszer (2001, 2004, 2008, 2012), a UK Championshipet háromszor tudta megnyerni. Ő egy nem pontszerző versenysorozat, a Premier League Snooker rekordere — ezen 2011-ben tizedszer sikerült az élen végeznie.

Mind a százas sorozatok összetett listáján, mind a jövedelmi listán ő a második Stephen Hendry mögött. Előbbiben 678-nál jár, utóbbiban közel hétmillió eurónál. Hendryvel holtversenyben övék a legtöbb maximum break (147), ezt hivatalos versenyen tizenegyszer lökte végig.

Többen a sznúker történetének egyik legjobb játékosának tartják, de számos tettével ellenszenvet is váltott ki; a legismertebb ilyen eset az volt, amikor egy Hendry elleni összecsapáson önnön játékával elégedetlenül összecsomagolt, és elhagyta a helyszínt.