Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2012-36-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrea Petković
Andrea Petković

Andrea Petković (szerbül: Андреа Петковић; Tuzla, 1987. szeptember 9. –) szerb származású német hivatásos teniszezőnő. 2006 óta versenyez a profik között. Egyéniben kétszer győzött eddig WTA-tornán, először 2009-ben Bad Gasteinben, majd 2011-ben Strasbourgban. A Grand Slam-tornákon eddigi legjobb eredményeit 2011-ben érte el, amikor az Australian Openen, a Roland Garroson és a US Openen is a negyeddöntőig jutott. Emellett nyolc egyéni és három páros ITF-tornán sikerült győznie.

2008 januárjában súlyos térdsérülést szenvedett az Australian Open első fordulójában, mivel egy rossz mozdulat következtében elszakadt az egyik keresztszalagja. Emiatt nyolc hónapig nem versenyzett, s a kilencvenkettedikről a négyszázhatvanötödik helyre esett vissza az egyéni világranglistán. A 2009-es szezon közepére visszakerült a legjobb százba, s kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően ezt követően is folyamatosan egyre előrébb lépett. Eddigi legelőkelőbb helyezését 2011 októberében érte el, amikor kilencedik volt a világranglistán.

Nem sokkal ezt követően azonban újabb súlyos sérülés érte, 2012 januárjában a folyamatos hátfájdalmai miatt elvégzett orvosi vizsgálat fáradásos törést állapított meg a gerince alsó tájékán. Három hónapig tartó felépülést követően tért vissza, de csak három mérkőzésen tudott pályára lépni, mert a stuttgarti torna második fordulójában aláfordult a jobb bokája az egyik labdamenet közben, aminek következtében két bokaszalagja elszakadt, kettő másik pedig meghúzódott. Augusztus végén versenyzett legközelebb, tehát újabb hét hónapot volt kénytelen kihagyni a pályafutásából.

Petković a hatodik német teniszezőnő, akinek sikerült bejutnia a Top 10-be, s az 1998-as szezon óta az első, aki az évet is ott zárta. 2011-ben a miami torna negyedik fordulójában legyőzte a világelső Caroline Wozniackit, ezzel tizenkét év szünet után először sikerült személyében egy német játékosnak diadalmaskodni a világranglista vezetője felett.

Sérülését megelőzően első számú játékosa volt a német Fed-kupa-válogatottnak, amelynek tagjaként 2011 májusában megkapta az úgynevezett Heart Award díjat a Fed-kupa küzdelmei során nyújtott lelkes és bátor játékáért.