Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2012-12-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spaarne a város folyója
Spaarne a város folyója

Haarlem város és közigazgatási egység (község, gemeente) Hollandiában, Észak-Holland tartomány fővárosa. A neve valószínűleg egy eredeti, feltételezett Harloheim név eltorzulásából alakult ki. A régi holland nyelvben a heim szó lakóhelyet, otthon jelentett (mai formája hollandul heem). Az eredeti név egészében így egy homokos magaslaton (haar) elterülő erdőben (lo) lévő otthont jelenthetett.

A Spaarne folyó mentén, a Kennemerland történelmi tájegységben, a Randstad, a hatodik legnagyobb európai konurbáció északi részén terül el Amszterdamtól húsz kilométerre nyugatra, a tengerparthoz közel, a tulipántermesztésre nagyon alkalmas homoktalajon. Évszázadok óta a tulipántermesztés központja, ezért is kapta a virágváros becenevet. Több mint 150 000 lakosával Hollandia tizenharmadik legnagyobb települése.

Írásban először a 10. században említik. 1245-ben városi jogokat kapott II. Vilmos holland gróftól. A középkor végére Hollandia egyik legjelentősebb városa lett. Az újkor kezdetén textiliparáról és a holland festészet haarlemi iskolájáról volt nevezetes.

A 20. század elejére Amszterdam háttérbe szorította, a két város évszázados gazdasági versengése a holland főváros javára dőlt el. Ez hozzájárult ahhoz, hogy Haarlem óvárosa műemlék jellegű maradt, megőrizte hagyományos városképét. Haarlem ma főleg szolgáltató város, lakosai közül sokan Amszterdamba járnak dolgozni.