Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2011-45-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tajpej, a Kínai Köztársaság fővárosa
Tajpej, a Kínai Köztársaság fővárosa

A Kínai Köztársaság (台灣, hivatalosan 中華民國, pinjin: Zhōng huá Mín guó, magyarosan Csunghua Minkuo), ismertebb nevén Tajvan, a csendes-óceáni Tajvan szigetén és pár kisebb szigeten fekszik, a kontinentális Kína partjaitól kb. 200 km-re délkeletre.

Politikai státusa vitatott, mivel a Kínai Népköztársaság egyik tartományának tartja Tajvant, a Kínai Köztársaság azonban önálló államnak tekinti magát. A Kínai Köztársaság kormánya igazgatja Tajvan szigetét, a Penghu‑, Kinmen‑, valamint a Matsu-szigeteket és más kisebb szigeteket is. Szomszédai nyugaton Kína, északkeleten Japán, délen a Fülöp-szigetek.

A Kínai Köztársaságot hivatalosan 1912. január 1-jén hozták létre az 1911. október 10-i vucsangi felkelés eredményeként. 1949-ig a kontinentális Kínát és Külső-Mongóliát is magába foglalta. A polgárháború végén, 1949-ben a kontinentális Kína fölötti hatalmat átvették a kommunisták, majd az országhoz csatolták Hainant, Tachent és más szigeteket is, azóta a Kuomintang csupán Tajvanon, Penghun, Kinmenen és néhány más kisebb szigeten kormányoz. A Kuomintang Tajpejt tette ideiglenes fővárossá. A kontinentális Kínában a kommunista párt létrehozta a Kínai Népköztársaságot Peking székhellyel, ennek ellenére az 1970-es évekig sok ország és nemzetközi szervezet a Kínai Köztársaságot ismerte el Kína és Tajvan legitim kormányának.

A Kínai Népköztársaság (KNK) nem ismeri el önálló államnak a Kínai Köztársaságot. A Tajvani Köztársaság kikiáltására (vagyis a Kínai Köztársaság átnevezésére) a KNK akár katonai megtorlással is reagálhatna. A KNK nem hajlandó diplomáciai kapcsolatokat fenntartani olyan országokkal, amelyek elismerik a Kínai Köztársaságot, így azt a világon alig két tucat ország ismeri el önálló államnak, a többiek nem hivatalos kapcsolatokat ápolnak vele.

Tajvan tagja a Kereskedelmi Világszervezetnek és az APEC-nek; fejlettsége miatt az „ázsiai tigrisek” egyikeként tartják számon, gazdasági teljesítménye 26. legnagyobb a világon.