Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2011-26-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Acrocanthosaurus NCSM 14345 jelzésű lelete alapján felállított csontváza az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeumban.
Az Acrocanthosaurus NCSM 14345 jelzésű lelete alapján felállított csontváza az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeumban.

Az Acrocanthosaurus (jelentése 'magas tüskéjű gyík') a theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a középső kréta kor aptialbai korszakában élt a mai Észak-Amerika területén.

A legtöbb dinoszaurusznemhez hasonlóan az Acrocanthosaurusnak is csak egyetlen faja ismert, az A. atokensis. Fosszilis maradványai főként az Amerikai Egyesült Államok Oklahoma és Texas államaiból kerültek elő, de az Acrocanthosaurusénak tulajdonított fogakat találtak jóval keletebbre, Marylandben is. Az Acrocanthosaurus egy két lábon járó húsevő volt. Ahogy a neve is jelzi, leginkább a csigolyáin elhelyezkedő hosszú nyúlványokról ismert; ezek valószínűleg egy, az állat nyaka, háta és csípője feletti izomredőt tartottak. Az Acrocanthosaurus az egyik legnagyobb theropoda volt, elérte a 12 méteres hosszt, és a tömegét 5500–7250 kilogrammra becsülték.

A Texasban felfedezett nagy theropoda lábnyomok talán az Acrocanthosauruséi lehettek, de a csontmaradványok erre nem szolgálnak közvetlen bizonyítékkal. Az újabb felfedezések tisztázták anatómiájának számos részletét, lehetővé téve az agyszerkezet és a mellső lábak működésének tanulmányozását. Evolúciós kapcsolatai ennek ellenére máig vitatottak: egyes tudósok allosauridaként, mások carcharodontosauridaként osztályozzák. Az Acrocanthosaurus ökoszisztémája legnagyobb theropodájaként olyan csúcsragadozó lehetett, amely nagyobb sauropodákra és ornithopodákra vadászott.