Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2011-18-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Holdhal (Mola mola)
Holdhal (Mola mola)

A holdhal (Mola mola) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályában a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályához, ezen belül a gömbhalalakúak (Tetraodontiformes) rendjében és a holdhalfélék (Molidae) családjába tartozó faj. A gömbhalalakúak rendje többek között a gömbhalféléket, a sünhalféléket és a vérteshalféléket is magában foglalja. A holdhalat korábban Tetraodon mola néven a Tetraodon nembe helyezték, később egy új nemet (Mola) alkottak számára — ebbe a holdhal mellett még egy halfaj, a Mola ramsayi tartozik. A holdhal Mola mola tudományos nevével a nem típusfaja.

A holdhal a világ legnehezebb csontos hala: kifejlett példányainak tömege általában eléri az 1000 kilogrammot. A holdhal megtalálható a Föld összes trópusi és mérsékelt övi tengerében. Külseje egy olyan nagy fejre hasonlít, amelyhez egy farkat illesztettek. Az állat teste lapos. Amikor a hát- és hasúszóit kinyújtja, a holdhal éppen olyan magas, mint amilyen hosszú.

Fő táplálékai a medúzák, és mivel ezek tápértéke igen kicsi, sokat kell fogyasztania belőlük. Az összes gerinces állat közül a holdhal nősténye rakja a legtöbb ikrát.