Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2011-15-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Compsognathus
Compsognathus

A Compsognathus (jelentése: „csinos állkapocs” a kompszoszógörögül: κομψος – ’csinos, elegáns, kecses’ és gnathoszógörögül: γναθος – ’állkapocs’ szavak összetételéből) a Jurassic Park című mozifilmekben történt szereplésének köszönhetően „kompinak” becézett kis méretű, karcsú testű, két lábon járó, húsevő theropoda dinoszaurusznem volt, amely a késő jura kor tithon korszakában, körülbelül 150 millió évvel ezelőtt élt a mai Európa területén.

Ez a pulyka méretű állat két majdnem teljesen ép csontváz alapján ismert: az 1850-es években felfedezett németországi példány 89 centiméter, a több mint száz évvel később megtalált franciaországi lelet pedig 125 centiméter hosszú. Néhány hasonló felépítésű, kezdetleges coelurosaurusszal együtt a Compsognathidae családba sorolják. Jelenleg csupán egyetlen faja, a C. longipes tekinthető érvényesnek, de az 1970-es években egyszer úgy vélték, hogy a francia példány egy másik fajhoz, a C. corallestrishez tartozik.

Ezt a nemet a kisebb méretű, manapság fiatal állatnak tekintett német példány miatt számos népszerű kiadvány még csirkeméretű dinoszaurusznak írja le. A Compsognathus egyike annak a kevés dinoszaurusznak, amelynek táplálkozását jól ismerjuk: mindkét példány hasi részén kis, gyors mozgású gyíkok maradványai őrződtek meg. Lehetséges, hogy ehhez a nemhez tartozik néhány olyan fog is, amelyekre Portugáliában bukkantak rá.