Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2011-13-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marilyn Monroe a filmben
Marilyn Monroe a filmben

A Van, aki forrón szereti (Some Like It Hot) egy 1959-ben bemutatott fekete-fehér amerikai filmvígjáték. Billy Wilder alkotása a műfaj egyik klasszikusa. A főszerepeket Marilyn Monroe, Tony Curtis és Jack Lemmon játssza.

A forgatókönyvet Wilder I. A. L. Diamonddal közösen Kurt Hoffmann Fanfaren der Liebe (1951) című filmje alapján írta, és 1958 augusztusától november elejéig vették fel. Bár a rendező második alkalommal dolgozott Monroe-val, a forgatás nem volt zökkenőmentes. Az első tesztvetítésen a fogadtatás lesújtó volt, de Wilder a stúdió kérése ellenére sem változtatott a filmen. A hivatalos bemutatót 1959 márciusában tartották New Yorkban, ahol jóval kedvezőbben fogadták: jelentős szakmai és közönségsikert aratott.

A Van, aki forrón szeretit az Amerikai Filmakadémia hat kategóriában jelölte Oscar-díjra, és egyet el is nyert: Orry-Kelly mint a legjobb jelmeztervező vehette át a szobrocskát. 1989-ben az Egyesült Államok Nemzeti Filmmegőrzési Bizottsága beválasztotta a filmet a Nemzeti Filmarchívumba. Az Amerikai Filmintézet (AFI) a filmet 2000-ben minden idők legjobb amerikai vígjátékának választotta, és egyúttal a 100 legnagyobb amerikai filmje közé is besorolta.