Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-46-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hugh Laurie 2009-ben
Hugh Laurie 2009-ben

A Doktor House (House, M.D.) amerikai kórházsorozat, dráma, mely 2004. november 16-án debütált a Fox csatornán, Magyarországon 2006. március 22-étől sugározta a TV2 az első évadot. A sorozatot David Shore és Paul Attanasio jegyzi, a Fox hivatalosan Shore-t nevezte meg kitalálóként. A sorozat főszereplője Dr. Gregory House (Hugh Laurie), egy zseniális elméjű orvos-diagnoszta a Princeton‑Plainsboro Egyetemi Kórházban (Princeton-Plainsboro Teaching Hospital, PPTH), New Jerseyben. A szereplő feltűnően hasonlít Sherlock Holmesra: mindketten zseniális gondolkodók, zenélnek, kábítószert használnak, zárkózottak és barátságtalanok. A történet koncepcióját Attanasio, a címszereplőt Shore találta ki. A forgatási helyszín legtöbbször Century City a kaliforniai Los Angelesben.

Dr. House gyakran kerül konfliktusba főnökével, a kórház igazgatójával, Dr. Lisa Cuddyval (Lisa Edelstein), valamint a diagnosztacsoportjával, mivel a hipotézisei általában vitathatóak és meghökkentőek. Egyetlen barátja Dr. James Wilson (Robert Sean Leonard), az onkológia vezetője. Az első három évadban Dr. House csapatába tartozik Dr. Robert Chase (Jesse Spencer), Dr. Allison Cameron (Jennifer Morrison) és Dr. Eric Foreman (Omar Epps). A harmadik évad végén a csapat feloszlik, Foreman azonban visszatér és dr. House három új csapattagot választ: Dr. Remy Hadley-t (Olivia Wilde), Dr. Chris Taubot (Peter Jacobson) és Dr. Lawrence Kutnert (Kal Penn). A korábbi csapat többi tagja is feltűnik, a kórház más osztályain. Kutner szerepét az ötödik évad végén kiírták a sorozatból.

A Doktor House pozitív kritikákat kapott és a legnézettebb sorozatok egyike lett. Az Egyesült Államokban a másodiktól a negyedik évadig a tíz legnézettebb sorozat között volt, a 2008–09-es évad a tizenkilencedik helyre esett vissza. Hatvanhat országban vetítik, 2008-ban a világ legnézettebb televíziós sorozata volt. Számos díjat kapott, többek között két Golden Globe-ot és három Primetime Emmyt. A hatodik évadot 2009. szeptember 21-én kezdték vetíteni az Egyesült Államokban egy kétórás kezdő epizóddal.