Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-11-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-12-1 szócikkből átirányítva)
A gimnázium a Kossuth utca felől
A gimnázium a Kossuth utca felől

A 2010-ben alapításának 80. évfordulóját ünneplő Varga Katalin Gimnázium (2007-től hivatalosan Varga Katalin Gimnázium – Varga Katalin Secondary School) Szolnok egyik legjelentősebb középiskolája. Az Obermayer–Hubay-féle bérházban kapott helyet, mely a város egyik legrégebbi épülete, 1856-ban épült, a Tisza és a Zagyva torkolatától nem messze található. Nemzetközi kapcsolatairól, nemzetközi programjairól és újító szellemű oktatáspolitikájáról is híres.

Az iskola megalapítására a nőnevelés egyre nagyobb szüksége adott okot, mivel a városban az addigi egyetlen gimnázium (a Verseghy Ferenc Gimnázium) fiúiskola volt. 1936-ban Bánffy Katalin nevét vette fel az intézmény, majd 1951-ben Varga Katalinról lett elnevezve. Itt alakult meg 1957-ben az első szolnoki Kommunista Ifjúsági Szövetség-alapszervezet. Később kettő, majd négy osztálynak délután kellett iskolába járnia a létszámemelkedés miatt, ezért 1962-ben a Vargából kivált a tanárok és diákok egy része, akik megalapították a Tiszaparti Gimnáziumot. Ekkor kezdődött a koedukált oktatás is. Dr. Páldi János igazgatósága alatt, 1970-ben kezdték el kikísérletezni a fakultációs rendszert, s 1971 szeptemberétől ilyen formában folyik az oktatás, mely mára már országos szabvány. A ’70-es évek végén az iskola Magyarországon egyedüliként UNESCO-kutatás helyszíne volt. Kísérletek voltak továbbá családi életre nevelő, orientációs és egyéb tantárgyak bevezetésére is. Az egyik sikeres projekt a studium generale tantárgy volt, melynek részét képezte a könyvtárismeret, tanulásmódszertan, pszichológiai gyakorlatok (önismeret, kreativitás), logikai gyakorlatok, retorika és disputa is.

Az iskola az Arany János Tehetséggondozó Program egyik alapító tagja, működik magyar-angol két tanítási nyelvű képzés, modul alapú tehetséggondozás és pénzügyi ismeretek oktatása. Részt vesz az Európai Parlament Modell elnevezésű programban, mely nemzeti és regionális ülésének is helyt adott már. Szerte Európában, Izraelben, Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban is vannak partneriskolái. Sikeres a diákszínpada, a Thespis Teátrum Diákszínpad és a versmondóköre.

Az iskola diákjai közt volt Marsi Anikó, Botka László, Al Ghaoui Hesna és Zámbori Soma, valamint itt oktatott Baranyó Sándor festőművész és Nagy István szobrász.