Sablon:Közkincs-nempublikált/doc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a sablon azon képek megjelölésére való, amelyeknek a szerzője ismeretlen, a kép legalább 70 éves (pontosabban a kép elkészültét követő január elseje óta eltelt 70 év), és ez alatt a 70 év alatt nem hozták őket nyilvánosságra, ezért Magyarországon nem esnek szerzői jogi védelem alá.[1]

Mivel az amerikai szerzői jog szerint az ilyen képek 120 évig védettek, általában nem tölthetőek fel a Commonsra, és meg kell felelniük a Wikipédia:Nem szabad tartalom felhasználása#Általános szabályozás pontjainak (értelemszerűen a publikáltságot kivéve). Kivétel ez alól, ha a kép 1903 előtt készült, az ilyen képek a Commonsra töltendőek {{commons:PD-US-unpublished}} licencsablonnal.

Fontos, hogy a kép első nyilvánosságra hozóját 25 évre a szerzői joghoz hasonló védelem illeti meg, ezért ilyenkor a kép birtokosától a Wikipédia:Engedélykérés szabályai szerint engedélyt kell szerezni szabad licenc alatti felhasználásra. (OTRS-ben vagy egyéb privát úton kapott képeknél lehet amellett érvelni, hogy a nyilvánosságra hozó maga a Wikipédia, de az extra engedély ártani biztosan nem fog.)

A sablon a Közkincs, ismeretlen szerzőjű, lejárt védelmi idejű képek kategóriába helyezi a képeket.