Sablon:BillboardID

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Template-info.svg Használati útmutató


Ez a sablon a {{Singlechart}}(?), {{Albumchart}}(?), {{BillboardURL}}(?) és {{BillboardURLbyName}}(?) sablonokat támogatja, azok szerves része, önmagában nem használatos. Az amerikai Billboard magazin honlapján minden egyes előadóhoz rendelnek egy egyedi numerikus azonosítót (artistid), aminek segítségével egy előadó teljes slágerlistás története lekérdezhető a honlapon belülről és kívülről egyaránt.

A sablon negyven alsablont használ, melyekben az előadókat és a hozzájuk rendelt egyedi numerikus azonosítót az előadók nevének kezdőbetűje szerint listázza. Erre azért van szükség, hogy ne a teljes listát kelljen a rendszernek mindig beolvasni, amikor egy azonosítót keres. A BillboardID sablon az előadó neve alapján kikeresi a listákból az azonosítószámot és ezt adja vissza. A listák jelenleg több, mint 30 000 előadó egyedi numerikus azonosítóját tartalmazzák, és bárki szabadon bővítheti további érvényes azonosítókkal (lásd: alsablonok, előadók listája).

Kötelező paraméterek[szerkesztés]

 • előadó: annak az előadónak a megnevezése, akinek az egyedi numerikus azonosítóját keressük.

Használata[szerkesztés]

{{BillboardID|előadó}}

A slágerlistás helyezéseket megjelenítő {{Singlechart}}(?) sablon, és a lemezeladási listákon elért helyezéseket megjelenítő {{Albumchart}}(?) sablon beépítve használja a BillboardID sablont. Itt az előadó (artist) paraméter értékével dolgozik a BillboardID sablon, hogy a chart sablonok által előállított forráshivatkozás linkje az adott előadó oldalára mutasson a Billboard magazin honlapján.

Kód (táblázat sorában beilleszthető) Eredmény (beillesztett <references/> hivatkozással) Generált forráshivatkozás linkje (benne a BillboardID értéke)
 {{albumchart
 |Billboard200
 |8
 |artist=Dream Theater}}
 USA (Billboard 200)[1] 8
 1. "Dream Theater Album & Song Chart History" Billboard 200 for Dream Theater. Prometheus Global Media.
http://www.billboard.com/artist/301301/Dream+Theater/chart?f=305
 {{singlechart
 |Billboardcanadianhot100
 |5
 |artist=Shakira}}
Kanada (Canadian Hot 100)[1] 5
 1. "Shakira Album & Song Chart History" Canadian Hot 100 for Shakira.
http://www.billboard.com/artist/278867/Shakira/chart?f=793

Mi van ha nem működik?[szerkesztés]

Nagy valószínűséggel az előadó egyedi numerikus azonosítója nem szerepel a vonatkozó alsablonban, vagy hibás.

 1. A Billboard honlapján keresd meg az előadó listás helyezéseinek oldalát (pl.: Shakira).
 2. Nézd meg az oldal linkjét (URL). http://www.billboard.com/artist/278867/Shakira/chart?f=793 Látsz egy hatjegyű számot (278867), ez az amire szükséged van.
 3. Szerkeszd a BillboardID vonatkozó alsablonját. Shakira esetében ez a {{BillboardID/S}} alsablon lenne, mivel Shakira neve "S" betűvel kezdődik.
 4. Szúrd be a hiányzó sort a listába:
  |előadó neve = azonosítószám
  Vigyázz, hogy az előadó neve csupa kisbetűvel kerüljön be a listába!
 5. Mentsd el a sablont, és ellenőrizd újra, hogy helyes-e a generált forráshivatkozás linkje! Légy szíves, ezzel együtt ellenőrizni más előadók szócikkeit is ugyanezzel a kezdőbetűvel, hogy nem rontottál-e el valamit az alsablonban. Nagyon könnyen el lehet rontani több száz szócikk forráshivatkozásait egyetlen hibával. Éppen ezért légy óvatos!

Kapcsolódó sablonok[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]