Sablon:BillboardEncode

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Template-info.svg Használati útmutató


Ez a sablon a {{Singlechart}}(?), {{Albumchart}}(?), {{BillboardURL}}(?) és {{BillboardURLbyName}}(?) sablonokat támogatja, azok szerves része, önmagában nem használatos. Az amerikai Billboard magazin honlapján minden egyes előadó saját adatlappal rendelkezik, ami lekérdezhető a honlapon belülről és kívülről egyaránt. Az előadó több szótagú vagy speciális karakterekből álló neve esetén a Billboard saját átírási módot használ:

 1. Kötőjelre "-" cseréli az előadó nevében a karaktereket, de nem az összest, melyek nem szerepelnek az angol abc-ben.
 2. Néha azokat a karaktereket, melyek nem szerepelnek az angol abc-ben, egy másik, alkalmasabb karakterre cseréli.
 3. Rendszeresen, de nem minden esetben, eldobja a következő névelőket, határozókat: "a", "the", "of", "as", "in".
 4. A szabály alkalmazása meglehetősen esetleges. Például, a "Mike + the Mechanics" adatlapjára mutató link http://www.billboard.com/artist/1493113/mike-the-mechanics de a "Florence + The Machine" linkje már http://www.billboard.com/artist/302247/florence-machine

A sablon negyven alsablont használ, melyekben az előadók nevének kezdőbetűje szerint listázza az előadókat és a Billboard honlapján használt névváltozatukat. Erre azért van szükség, hogy ne a teljes listát kelljen a rendszernek mindig beolvasni, amikor egy névváltozatot keres. A BillboardEncode sablon az előadó neve alapján kikeresi a listákból a névváltozatot és ezt adja vissza. A listák jelenleg több, mint 30 000 előadónevet tartalmaznak, és bárki szabadon bővítheti további érvényes névváltozatokkal (lásd: alsablonok, előadók listája).

Kötelező paraméterek[szerkesztés]

 • előadó: annak az előadónak a megnevezése, akinek a Billboard-honlapon használt névváltozatát keressük.

Használata[szerkesztés]

{{BillboardEncode|előadó}}

A slágerlistás helyezéseket megjelenítő {{Singlechart}}(?) sablon, és a lemezeladási listákon elért helyezéseket megjelenítő {{Albumchart}}(?) sablon beépítve használja a BillboardEncode sablont. Itt az előadó (artist) paraméter értékével dolgozik a BillboardEncode sablon, hogy a chart sablonok által előállított forráshivatkozás linkje az adott előadó oldalára mutasson a Billboard magazin honlapján.

Kód (táblázat sorában beilleszthető) Eredmény (beillesztett <references/> hivatkozással) Generált forráshivatkozás linkje
 {{albumchart
 |Billboard200
 |18
 |artist=Bob Marley & The Wailers}}
 USA Billboard 200[1] 18
 1. "Bob Marley & The Wailers Chart History (Billboard 200)". Billboard.
http://www.billboard.com/artist/293537/bob-marley-wailers/chart?f=305
 {{singlechart
 |Billboardalternativesongs
 |21
 |artist=Björk}}
US Alternative Songs (Billboard)[1] 21
 1. "Björk Chart History (Alternative Songs)". Billboard.
http://www.billboard.com/artist/286810/bj-rk/chart?f=377

Mi van ha nem működik?[szerkesztés]

Nagy valószínűséggel az előadó Billboard által használt névváltozata nem szerepel a vonatkozó alsablonban, vagy hibás.

 1. A Billboard honlapján keresd meg az előadó listás helyezéseinek oldalát (pl.: Bob Marley & The Wailers).
 2. Nézd meg az oldal linkjét (URL). http://www.billboard.com/artist/293537/bob-marley-wailers A hatjegyű szám mögött találod az előadó Billboard által használt névváltozatát (bob-marley-wailers), ez az amire szükséged van.
 3. Szerkeszd a BillboardEncode vonatkozó alsablonját. A Bob Marley & The Wailers esetében ez a {{BillboardID/B}} alsablon lenne, mivel az előadó neve "B" betűvel kezdődik.
 4. Szúrd be a hiányzó sort a listába:
  |előadó neve = névváltozat
  Vigyázz, hogy az előadó neve és a névváltozat is csupa kisbetűvel kerüljön be a listába!
 5. Mentsd el a sablont, és ellenőrizd újra, hogy helyes-e a generált forráshivatkozás linkje! Légy szíves, ezzel együtt ellenőrizni más előadók szócikkeit is ugyanezzel a kezdőbetűvel, hogy nem rontottál-e el valamit az alsablonban. Nagyon könnyen el lehet rontani több száz szócikk forráshivatkozásait egyetlen hibával. Éppen ezért légy óvatos!

Kapcsolódó sablonok[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]