Sablon:Ünnepek/Ramadán kezdete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Template-info.svg Használati útmutató [sablondok. infó] [szerkesztés] (történet)
Az adatbázis áttekintéséhez lásd: Wikipédia:Ünnepek

Ez a sablon és allapjai egy adatbázist képeznek, amely segítségével egyszerűen megjeleníthetők az egyes dátumokhoz köthető ünnepek.

Az adatbázis felépítése[szerkesztés]

Az év különböző napjainak ünnepei különböző allapokon vannak, ahol az allap nevében a HH-NN formátumú rész azonosítja a megfelelő napot. Például:

A mozgó ünnepeket kölön allapok tartalmazzák. Az ünnep megjelenő szövegét a Sablon:Ünnepek/Advent1 mintájára kell létrehozni, és ha valaki létrehozza, akkor a Sablon:Ünnepek/Mozgóünnepek sablonban lehet hozzáadni a felsoroláshoz. Lásd még:

Az allapok tartalma[szerkesztés]

Az allapok tartalma egy lista. A sablon elsősorban a kezdőlapon használandó, ezért az allapok tartalmának mennyisége korlátozott. Az egyes dátumokhoz tartozó események teljes listája a dátumokról szóló szócikkekben lelhető fel (például: július 4.).

Az allapokon képeket is elhelyezhetünk, de fontos, hogy a hibátlan megjelenés érdekében mindig a {{kezdőlapkép}}(?) sablon segítségével tegyük!

Példa egy allap tartalmára – {{Ünnepek/07-04}}:


Helyesírási tudnivalók[szerkesztés]

Figyelem! A közhiedelemmel ellentétben az ünnepek az AkH. szerint kisbetűsek:

AkH.11 145.: Kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepeket, a nevezetes napokat, a rövidebb-hosszabb időszakokat, a történelmi eseményeket jelentő szavakat, szókapcsolatokat (bár olykor nem kicsi az érzelmi töltésük): március tizenötödike, október huszonharmadika, karácsony, húsvét, anyák napja, nemzetközi nőnap, pedagógusnap, vasutasnap; a honfoglalás, a mohácsi vész, a szabadságharc, a debreceni országgyűlés, a francia forradalom; a második világháború, a nagy honvédő háború; stb.

Kategorizálás[szerkesztés]

Az allapokat hónapok szerint, az Ünnepek adatbázisa kategória alkategóriáiba kategorizáljuk.

Az ünnnepek megjelenítése[szerkesztés]

Megadhatjuk a mindenkori aktuális ünnepeket, így:

{{Ünnepek/{{HELYIHÓNAP}}-{{HELYINAP2}}}}

De megadhatunk tetszőleges dátumot is:

{{Ünnepek/07-04}}

Navigáció[szerkesztés]

Az adatbázisban való navigálásban a Wikipédia:Ünnepek lap nyújt segítséget.

Lásd még[szerkesztés]

{{Évfordulók}}(?)