Sabar Borház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sabar Borház 4.jpg
Sabar Borház .jpg
Sabar Borház 2.jpg
Sabar Borház 3.jpg

A Sabar Borház egy 2009-ben alapított borászat a badacsonyi borvidéken.

Birtok[szerkesztés]

A borászat 6 ha saját területen gazdálkodik. A szőlőültetvények nagyrészt a Káptalantóti község határában fekvő Sabar-hegy lábánál találhatóak.

A borászathoz tartozó pinceépület a Sabar-hegy nyugati lejtőjénél fekszik. Az épület 1937-ben épült, 2010-ben felújításra került, majd 2013-ban újabb pinceággal és kóstolóterasszal bővült. A borászat saját vinotékával rendelkezik Káptalantóti községben, ahol kizárólag saját készítésű boraikat árusítják.

Felhasznált szőlőfajták[szerkesztés]

Kis tételszámú, a termőhelyet jól tükröző, magas minőségű fajtaborokat készítenek, a borvidékre jellemzően alapvetően fehér fajtákból. Fő fajtáik az olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát és kimondottan a badacsonyi régióra jellemző kéknyelű. Emellett rozét is készítenek kékfrankosból, valamint cabernet alapú, könnyed gyümölcsös vörösbor is készül a pincében.

Borkészítés[szerkesztés]

A borok részben saját termesztésű, részben környékbeli gazdáktól vásárolt szőlőből készülnek. A borkészítés során a borok részben reduktív eljárással, acéltartályokban, részben pedig magyar, osztrák és francia tölgyfahordókban érlelődnek. A borászat évente mintegy 25.000 palack bort készít.

A szőlőmunkák során kíméletes eljárásokat alkalmaznak: gyomirtót illetve rovarölő szert egyáltalán nem használnak, szükség szerint a gombabetegségek ellen védekeznek permetezéssel.

Kereskedelem[szerkesztés]

Boraik alapvetően a pincénél, valamint a Badacsonyi Borvidék és a Balatoni Régió vendéglátó helyein, budapesti és jelentősebb vidéki éttermekben és vinotékákban érhetők el, de szállítanak külföldi kereskedők számára is Belgiumba, Dániába, Szlovákiába és Tajvanra is.

Forrás[szerkesztés]

Sabar Borház honlapja [1]

Borászportál [2]

Kóstolom [3]

  1. SABAR borház - Káptalantóti (hu nyelven). sabar.hu. (Hozzáférés: 2017. március 14.)
  2. http://www.boraszportal.hu/keruloutak/a-hegy-amelyet-receptre-irnank-fel-6577
  3. A kis hegy, ahol nagy borok készülnek. Kóstolom applikáció. (Hozzáférés: 2017. március 15.)