Sonorai szabalpálma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sabal uresana szócikkből átirányítva)
Sonorai szabalpálma
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Csoport: Commelinidae
Rend: Pálmavirágúak (Arecales)
Család: Pálmafélék (Areacea)
Alcsalád: Üstököspálma-formák (Coryphoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Corypheae
Nemzetség: Szabalpálma (Sabal)
Faj: S. uresana
Tudományos név
Sabal uresana
Trel. (1900)
Szinonimák
  • Inodes uresana (Trel.) O.F.Cook
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sonorai szabalpálma témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sonorai szabalpálma témájú kategóriát.

A sonorai szabalpálma (Sabal uresana) a pálmafélék (Areacea) családjába tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Mexikó északnyugati részén (Chihuahua és Sonora államok) őshonos. Latin nevét a Sonora tagállamban található Ures nevű kisvárosról kapta.[1] Természetes élőhelye a Sonora-sivatag és a Nyugat-Sierra Madre hegység találkozásánál elterülő vidék. A tenger szintje felett egészen 1500 méter magasságig megtalálható. A fajt eredeti élőhelyének elvesztése fenyegeti.

Leírása[szerkesztés]

A sonorai szabalpálma egy gyorsan növő, viszonylag nagy méretű pálmafa. Akár a 20 méter magasságot, törzse átmérője pedig a 40 cm vastagságot is elérheti. A fiatal pálma kékes-zöld (innen ered a kék szabalpálma elnevezés), legyező alakú leveleket növeszt, az idősebb példányoknak viszont zöld színű levelei vannak. Fehér virágai virágzatba tömörülnek. A virágzat egy íves tengelyen helyezkedik el és hossza eléri, vagy meghaladja a levelek hosszát. Gyümölcse lapított, gömb vagy körte alakú, és 13-18 milliméter átmérőjű.

Ültetése, művelése, kertészeti hasznosítása[szerkesztés]

Robusztus növény, melyet a szubtrópusi és mérsékelten meleg régiókban egyaránt ültetik a parkokban. Természetes élőhelyükön a kihalás veszélyezteti. Felnőtt példányai a -16 °C fokos hideget is képesek túlélni rövid ideig.

Felhasználása[szerkesztés]

Mexikó számos régiójában gazdaságilag fontos fának tartják. A friss hajtások leveleit széles körben kosárfonáshoz, szőnyegszövéshez, kötélveréshez, és egyéb kézműves termékek előállításához használják fel. Az idősebb leveleket is felhasználják: például seprűt készítenek belőle. A levélkék közötti szálakat nyeregtakaró készítéséhez használják fel. Törzsét rendszeresen felhasználják karámok építéséhez és házak gerendázatának kialakításához (például: keresztgerenda). A gyümölcsök cukros belső puha húsát helyben frissen vagy főzés után egyaránt fogyasztják. Mint a közönséges szabalpálma esetében (latinul: Sabal palmetto), a sonorai szabalpálma központi csúcsrügyét is szívesen fogyasztják, mint a "pálma szívét" alkalmanként, de ennek kivágása, mint ahogyan a közönséges szabalpálmánál is végzetes a növény számára. A hatalmas levelek levélnyelét is néha felhasználják sajtérlelő állványok építéséhez, keverőbot, illetve seprűnyél készítéséhez.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Riffle, Robert Lee, Paul Craft. An Encyclopedia of Cultivated Palms. Timber Press, 448–449. o. (2003). ISBN 9780881925586 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sabal uresana című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]