SCUMM

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SCUMM
Fejlesztő
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Operációs rendszer platformfüggetlen
Platform platformfüggetlen
Kategória

A SCUMM egy, a grafikus kalandjátékok fejlesztését megkönnyítő scriptnyelv. Kidolgozója a LucasArts (akkori nevén Lucasfilm Games). A SCUMM név a Script Creation Utility for Maniac Mansion, scriptkészítő segédprogram a Maniac Mansionhöz rövidítése, egyben szójáték (a "söpredék" jelentésű angol "scum" szóval és annak torzított írásmódjával).

A SCUMM részben játékmotor, részben programozási nyelv. A játékok tervezői helyszíneket, tárgyakat és párbeszédeket hozhatnak létre benne anélkül, hogy magát a játék forráskódját megváltoztatnák. Ennek köszönhetően a játékok scriptjei és adatállományai több platformon is felhasználhatóak.

A következő platformokra készült SCUMM értelmező: Amiga, Apple II, Atari ST, CDTV, Commodore 64, DEC Alpha, Fujitsu Towns, illetve Marty, Apple Macintosh, NES, MS-DOS/PC-DOS, Microsoft Windows, Sega Mega CD, Tandy VIS, TurboGrafx 16.

A SCUMM története[szerkesztés]

A SCUMM eredeti változatát Aric Wilmunder és Ron Gilbert írta 1987-ben. Később Wilmunder további fejlesztéseket hajtott végre a motorban.

A SCUMM-ot sok-sok LucasArts kalandjátékban alkalmazták az évek során. Ezalatt a motort többször továbbfejlesztették és újraírták, nyolc főbb változat készült belőle.

A LucasArts 1998-ban fejezte be a SCUMM használatát, amikor is a Grim Fandango című játékhoz a GrimE motorra tértek át.

Jellemzők[szerkesztés]

A legtöbb SCUMM játék az „ige-tárgy” tervezési modellt követi. A játékos által irányított főhős a játék világában szétszórt tárgyakkal meghatározott igék segítségével érintkezhet, a hasznosnak vélteket (és mozdíthatóakat) hátizsákjában összegyűjtheti. A rendelkezésre álló igék száma idővel egyre csökkent, a The Curse of Monkey Island idejére összesen három maradt: „Nézd meg”, „Használd” (ez a környezettől függően többféle cselekvést is jelenthetett) és „Beszélj vele/Fogyaszd el”. A párbeszédekben a játékos előre meghatározott kérdések és válaszok közül választhat, a gép által irányított beszélgetőpartner pedig a választások függvényében reagál.

A fenti szabályok alól kivételt jelentett a Loom, amelyben nem tárgyak és igék használatával, hanem varázslatokkal (dallamok lejátszásának útján) lehetett megoldani a feladatokat.

A SCUMM változatai[szerkesztés]

Version 0[szerkesztés]

Version 1[szerkesztés]

Version 1.5[szerkesztés]

Version 2[szerkesztés]

Version 3[szerkesztés]

Version 4[szerkesztés]

Version 5[szerkesztés]

1992-ben, ebben a változatban jelent meg az iMUSE rendszer.

Ezen a ponton a SCUMM fejlődése két ágra szakadt: Ron Gilbert a Humongous Entertainment számára megvette a SCUMM használati jogait. Ezen az ágon a fejlesztés a 11-es változatig jutott.

Version 6[szerkesztés]

Version 7[szerkesztés]

Version 8[szerkesztés]

A SCUMM ma[szerkesztés]

A ScummVM egy nyílt forrású, ingyenes, több platformon is futó SCUMM motor. Lehetővé teszi a SCUMM motort használó játékok futtatását olyan rendszereken is, ahol az eredeti kiadások nem, vagy csak komoly problémákkal futtathatóak. Ezek között megtalálhatóak a Windows újabb kiadásai, a Macintosh, a GNU/Linux, a Palm OS, a Pocket PC, a Sega Dreamcast, az Xbox, a PlayStation 2, a PlayStation Portable és a Nintendo DS.

Külső hivatkozások[szerkesztés]