S41-es személyvonat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
S41-es személyvonat
←  G34 
 S41  személyvonat
 G42  →
Státusz megszűnt
Első járat 2015. december 13.
Utolsó járat 2016. augusztus 28.
Vonal kezdete Budapest-Déli
Vonal vége Kaposvár
Állomások száma 45
Távolság 195 km
Járatsűrűség napi 1 pár
Osztályok csak másodosztály
Vasúti jármű Stadler FLIRT
Sebesség 120 km/h (maximális),
63 km/h (átlag)
Vasútvonal Pusztaszabolcs–Pécs-vasútvonal,
Dombóvár–Gyékényes-vasútvonal

Az S41-es személyvonat Fejér, Tolna és Somogy megyében közlekedő országos személyvonat volt. Végállomásai Pusztaszabolcs és Kaposvár voltak, a közvetlen vonatrésszel (Pusztaszabolcson szét, illetve összecsatolták az S42-es személyvonattal) még Budapest-Déli pályaudvar is közvetlenül elérhető volt.

Története[szerkesztés]

2015 novemberében, egy hónappal a 2015–2016-os menetrend életbe lépése előtt komoly járatritkítást jelentett be a MÁV, amelynek áldozatul esett a déli órákban egy pár S40-es vonat Pusztaszabolcs és Dombóvár között. A Flirt motorvonat többórás dombóvári tartózkodását elkerülve páros irányban az eggyel korábbi járatot Kaposvárig küldték tovább, hogy onnan forduljon vissza a kimaradó páratlan utáni járatra.[1] A vonat 2015. december 13-tól közlekedett de még jelzés nélkül személyvonatként. A vonat S42-es személyvonattal egyesítve közlekedett Pusztaszabolcsig. Pusztaszabolcstól Kaposvárig mindenhol megállt,[2][3] míg az ellenirányú járat Kaposvártól Dombóvárig nem állt meg, utána szintén mindenhol megállt. Vonatszáma négyjegyű volt, 82-vel kezdődött.

2016. június 16-tól már megkapta az S41-es viszonylatszámot.[4]

2016. augusztus 29-től már csak S40-esként közlekednek, dombóvári végállomással.[5] A járatok azóta sem közlekednek tovább Kaposvárig, bár a járatritkítás részeként kivett déli járatpár sem került vissza a menetrendbe.

Járművek[szerkesztés]

A viszonylaton Stadler FLIRT motorvonatok jártak.

Útvonala[szerkesztés]

Járat Útvonal Gyakoriság
 S41  PusztaszabolcsSzabadegyházaSárosdNagylókSárbogárdRétszilasSáregresSimontornyaTolnanémediPincehelyBelecskaKeszőhidegkút-GyönkSzárazdRegölySzakály-HőgyészDúzsCsibrákKurdDöbröközDombóvárDombóvár alsóKapospulaAttalaCsoma-SzabadiNagyberkiBatéKaposhomokTaszárKaposszentjakabKaposvár Nyáron napi 1 pár

Jegyzetek[szerkesztés]