SŽ 310 sorozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SŽ 310 sorozat
SŽ 310 series EMU (04).JPG
SŽ 310
Általános adatok
Gyártó Fiat Ferroviaria
Darabszám3 db
Műszaki adatok
Nyomtávolság 1435 mm
Villamos vontatás
Áramnem 3000 V egyenáram
Áramellátás felsővezeték
A Wikimédia Commons tartalmaz SŽ 310 sorozat témájú médiaállományokat.

A SŽ 310 egy elektromos billenőszekrényes nagysebességű motorvonat, melynek maximális sebessége 200 km/h. Áramneme 3000 V-os egyenáram. Hasonló az olaszországi Pendolinóhoz vagy a svájci Cisalpinóhoz. A vonat az olasz ETR 460 egy változata. Ez az egyik a két nagysebességű vonat közül, amely Közép-Európában üzemel – a másik a csehországi Pendolino.

Műszaki jellemzése[szerkesztés]

A vonat 3 részből áll: két másod osztályú és egy első osztályú kocsiból. Továbbá felszerelték még mozgássérültek számára kialakított bejárattal, telefonnal és egy snack bárral. A dohányzó szakasz az egyik másodosztályú kocsiban van kijelölve, a többi nemdohányzó. Maximális sebessége csak 140 km/h Ljubljana-Zalog és Ljubljana-Polje állomás között.

A Slovenske železnice három szerelvényt üzemeltet, amelyekből kettő a (Koper-)Ljubljana-Maribor vonalon közlekedik, és egy a Ljubljana-Velence Santa Lucia útvonalon (mint EC Casanova).

InterCitySlovenija[szerkesztés]

Az InterCitySlovenija (ICS) egy prémium vonatkategória Szlovéniában, üzemeltetője a Slovenske železnice. Rendszerint a vonat egy SZ 310 szerelvény. Az ICS Szlovénia fontosabb városai között teremt gyors összeköttetést: Koper (csak nyáron), Ljubljana, Zidani Most, Celje és Maribor.

További információk[szerkesztés]