Südwestrundfunk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Südwestrundfunk
Jelmondat: Wissen entdecken. (Tudás a felfedezés).
Adatok
Indulás1998. január 1.
Korábbi nevekSüdwestfunk (SWF) (1946-1998)
Süddeutscher Rundfunk (SDR) (1949-1998)
TársaságARD
OrszágNémetország
Vételi területBaden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz
SzékhelyNeckarstraße 230
70190 Stuttgart
Németország
Hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Südwestrundfunk témájú médiaállományokat.

A Südwestrundfunk (rövidítése: SWR, magyarul: Délnyugati Rádió és Televízió) Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz tartományok regionális közszolgálati médiuma, amely az ARD szövetség tagja.

Történelme[szerkesztés]

Út az egyesüléshez[szerkesztés]

A Südwestrundfunk 1998-ban jött létre, amikor is 1998. augusztus 30.-án a két regionális közmédiumot az SDR-t (Süddeutscher Rundfunk) és az SWF-et (Südwestfunk) egyesítették. Ezzel felszámolták azt a különös helyzetet, hogy Baden Württemberg volt az egyetlen olyan német tartomány, melynek két regionális közszolgálati médiuma volt. A különös helyzet oka, hogy az SWF 1946-ban, az SDR 1949-ben jött létre: a mai Baden-Württemberg területének déli és délnyugati részén levő Baden és Württemberg-Hohenzollern illetve Rajna-vidék-Pfalz a francia megszállási övezet része lett, míg az északi részen levő Württemberg-Baden az amerikai megszállási övezet része lett. 1952-ben a népszavazás eredményének értelmében megszüntették Baden, Württemberg-Hohenzollern és Württemberg-Baden tartományokat és őket egyesítve létrehozták Baden-Württemberg tartományot. Ezt a változást azonban nem követte a két műsorszóró.

1968-tól mind a két műsorszóró rádiós műsora fogható volt a tartományon belül, így komoly konkurencia harc kezdődött el, ez különösen a két társaság popzenei műsort kínáló SWF3 és az SDR3 rádió hallgatóiért és beszállítóiért.

Már az 1970-es évektől kidolgoztak javaslatokat a két műsorszóró egyesülésére a helyzet tarthatatlan állapota miatt. Két elképzelés volt, az egyik szerint összevonták volna az SWF, SDR és a Saar-vidéki közszolgálati médiumot az SR-t és a Norddeutscher Rundfunk mintájára egy három tartományt lefedő közszolgálati médiumot hoztak volna létre. A másik elképzelés szerint megszüntették volna az SWF-et és az SDR-t kiterjesztették volna Baden-Württemberg tartomány teljes területére, az SR-t pedig Rajna-vidék-Pfalz tartományra. Mindkét elképzelés megosztó volt, az ellenzők szerint a három tartományi médium túl nagynak, a csak Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék területén sugárzó médiumot túl kicsinek tartották.

1988-ban Lottar Späh Baden-Württemberg tartományi miniszterelnöke beterjesztett egy kezdeményezést az SWF és SDR fuzionálásra Saar-vidék részvétele nélkül. A fuzionálás első látványos lépése volt, hogy 1991-ben a két műsorszóró S2 Kultur néven közös kulturális rádió csatornát hozott létre illetve az S4 Baden-Württemberg néven elindított rádió csatorna, amely csak Baden-Württemberg területén sugárzott. 1997-ben elindították közös fiataloknak szóló digitálisan fogható rádiós műsorokat a DASDING-et.

Az 1996-os Baden-Württemberg és Rajna-vidék Pfalzban megtartott tartományi parlmaneti választásokon megválasztott új miniszterelnökök és a két médium intendánsa kidolgozott egy újabb javaslatot a fuzionálásra.[1] Ennek következtében 1997-ben állami szerződést (Staatsvertrag) kötöttek a Südwestrudfunk létrehozására. Az egyesülést számos kritika érte, hiszen az új médium központja Baden-Badenben az SWF egykori központja lett, az új médium vezetősége a volt SWF vezetőiből állt az új médium az SWF egykori rádiósműsorait vette át.[2]

Egyesülés óta[szerkesztés]

Az SWR az egyesülés óta az ARD és egyben Németország második legnagyobb regionális közszolgálati médiuma a WDR után.

Műsorkínálata[szerkesztés]

Rádió[szerkesztés]

Rádió csatorna Tematikája Logó
SWR1 1960-1990 közötti pop és rockzenék, európai és német popzene a 30-55 év közötti korosztálynak
SWR2 Kulturális műsorok, beszélgetések, klasszikus zene és jazz
SWR3 Mai slágerek a 14-39 év közötti korosztálynak
SWR4 Regionális műsorok, örökzöld és új német dalok
Dasding Ifjúsági műsorok
SWR Aktuell Hírműsorok, politikai és közéleti háttérműsorok

Televízió[szerkesztés]

Televíziós csatorna Tematikája Logó
Das Erste Országos, általános tematikájú csatorna
SWR Fernsehen Az SWR regionális adásokat sugárzó csatornája
Phoenix Politikai, háttér és közéleti műsorok
KiKA ARD és ZDF közös gyermekcsatornája
arte Német-francia kulturális csatorna
3sat ARD, ZDF, ORF és az SRG közös kulturális csatornája

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Erwin Teufel. [2016. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 7.)
  2. Peter Boudgoust: Steiniger Weg- Das erste Fusionskind des öffentlich-rechtlichen Rundfunks, der SWR,wird zehn Jahre alt. ard.de, 2008 [2015. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 7.)

Források[szerkesztés]