Südwestrundfunk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Südwestrundfunk
SWR Dachmarke.svg
Stuttgart SWR-Gebäude.JPG
Jelmondat: Wissen entdecken. (Tudás a felfedezés).
Adatok
Indulás 1998
Korábbi nevek Südwestfunk (SWF) (1946-1998)
Süddeutscher Rundfunk (SDR)(1949-1998)
Társaság ARD
Ország Németország
Vételi terület Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz
Székhely Neckarstraße 230
70190 Stuttgart
Németország
Hivatalos oldal

A Südwestrundfunk (rövidítése: SWR, magyarul: Délnyugati Rádió és Televízió) Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz tartományok regionális közszolgálati médiuma, amely az ARD szövetség tagja.

Történelme[szerkesztés]

Út az egyesüléshez[szerkesztés]

A Südwestrundfunk 1998-ban jött létre, amikor is 1998. augusztus 30.-án a két regionális közmédiumot az SDR-t (Süddeutscher Rundfunk) és az SWF-et (Südwestfunk) egyesítették. Ezzel felszámolták azt a különös helyzetet, hogy Baden Württemberg volt az egyetlen olyan német tartomány, melynek két regionális közszolgálati médiuma volt. A különös helyzet oka, hogy az SWF 1946-ban, az SDR 1949-ben jött létre: a mai Baden-Württemberg területének déli és délnyugati részén levő Baden és Württemberg-Hohenzollern illetve Rajna-vidék-Pfalz a francia megszállási övezet része lett, míg az északi részen levő Württemberg-Baden az amerikai megszállási övezet része lett. 1952-ben a népszavazás eredményének értelmében megszüntették Baden, Württemberg-Hohenzollern és Württemberg-Baden tartományokat és őket egyesítve létrehozták Baden-Württemberg tartományot. Ezt a változást azonban nem követte a két műsorszóró.

1968-tól mind a két műsorszóró rádiós műsora fogható volt a tartományon belül, így komoly konkurencia harc kezdődött el, ez különösen a két társaság popzenei műsort kínáló SWF3 és az SDR3 rádió hallgatóiért és beszállítóiért.

Már az 1970-es évektől kidolgoztak javaslatokat a két műsorszóró egyesülésére a helyzet tarthatatlan állapota miatt. Két elképzelés volt, az egyik szerint összevonták volna az SWF, SDR és a Saar-vidéki közszolgálati médiumot az SR-t és a Norddeutscher Rundfunk mintájára egy három tartományt lefedő közszolgálati médiumot hoztak volna létre. A másik elképzelés szerint megszüntették volna az SWF-et és az SDR-t kiterjesztették volna Baden-Württemberg tartomány teljes területére, az SR-t pedig Rajna-vidék-Pfalz tartományra. Mindkét elképzelés megosztó volt, az ellenzők szerint a három tartományi médium túl nagynak, a csak Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék területén sugárzó médiumot túl kicsinek tartották.

1988-ban Lottar Späh Baden-Württemberg tartományi miniszterelnöke beterjesztett egy kezdeményezést az SWF és SDR fuzionálásra Saar-vidék részvétele nélkül. A fuzionálás első látványos lépése volt, hogy 1991-ben a két műsorszóró S2 Kultur néven közös kulturális rádió csatornát hozott létre illetve az S4 Baden-Württemberg néven elindított rádió csatorna, amely csak Baden-Württemberg területén sugárzott. 1997-ben elindították közös fiataloknak szóló digitálisan fogható rádiós műsorokat a DASDING-et.

Az 1996-os Baden-Württemberg és Rajna-vidék Pfalzban megtartott tartományi parlmaneti választásokon megválasztott új miniszterelnökök és a két médium intendánsa kidolgozott egy újabb javaslatot a fuzionálásra.[1] Ennek következtében 1997-ben állami szerződést (Staatsvertrag) kötöttek a Südwestrudfunk létrehozására. Az egyesülést számos kritika érte, hiszen az új médium központja Baden-Badenben az SWF egykori központja lett, az új médium vezetősége a volt SWF vezetőiből állt az új médium az SWF egykori rádiósműsorait vette át.[2]

Egyesülés óta[szerkesztés]

Az SWR az egyesülés óta az ARD és egyben Németország második legnagyobb regionális közszolgálati médiuma a WDR után.

Műsorkínálata[szerkesztés]

Rádió[szerkesztés]

Rádió csatorna Tematikája Logó
SWR1 1960-1990 közötti pop és rockzenék, európai és német popzene a 30-55 év közötti korosztálynak
SWR1.svg
SWR2 Kulturális műsorok, beszélgetések, klasszikus zene és jazz
SWR2.svg
SWR3 Mai slágerek a 14-39 év közötti korosztálynak
SWR3 Logo.svg
SWR4 Regionális műsorok, örökzöld és új német dalok
DASDING Ifjúsági műsorok
Dasding 2011.png
SWRinfo Hírműsorok, politikai és közéleti háttérműsorok
SWRinfo - Logo.svg

Televízió[szerkesztés]

Televíziós csatorna Tematikája Logó
Das Erste Országos, általános tematikájú csatorna
Das Erste 2014.svg
SWR Fernsehen Az SWR regionális adásokat sugárzó csatornája
SWR Fernsehen.svg
Phonenix Politikai, háttér és közéleti műsorok
Phoenix-logo-2018.svg
KiKA ARD és ZDF közös gyermekcsatornája
Kika 2012.svg
arte Német-francia kulturális csatorna
Arte Logo 2017.svg
3sat ARD, ZDF, ORF és az SRG közös kulturális csatornája
3sat-Logo.svg

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Erwin Teufel. (Hozzáférés: 2017. május 7.)
  2. Peter Boudgoust: Steiniger Weg- Das erste Fusionskind des öffentlich-rechtlichen Rundfunks, der SWR,wird zehn Jahre alt. ard.de, 2008 (Hozzáférés: 2017. május 7.)

Források[szerkesztés]