Súnjata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Súnjatá szócikkből átirányítva)

A súnjata, (szanszkrit: शून्यता; páli: suññatā; magyar fordítása üresség[1]) egy buddhista koncepció, amely – az elméleti szövegkörnyezettől függően – többféle jelentéssel bír. A théravada buddhizmusban a súnjata gyakran utal a tapasztalás öt halmazának nem-én (páli: anatta, szanszkrit: anātman) természetére és a hat érző birodalomra. A súnjata kifejezés szintén jelölhet egy meditatív állapotot vagy élményt.

A 14. Dalai Láma elmondása szerint (gelug iskola):

„Az üresség elmélete szerint nem elfogadható az a hit, amely szerint az objektív valóság a független létezés feltételezésére alapozna.
Minden dolog és történés – akár ‘anyagi’, mentális vagy akár elvont koncepció, mint az idő – mentes az objektív, minden mástól független létezéstől […] a dolgok és a történések olyan értelemben 'üresek', hogy sohasem tartalmazhatnak semmilyen megváltoztathatatlan elemet, belső lényegi valóságot avagy abszolút ‘létezést’, amely megengedhetné magának a függetlenséget.[2]

Az elnevezés eredete[szerkesztés]

A szó az indoeurópai alapnyelv k̑eu- tővéből ered, amely azt jelenti, hogy 'felduzzad' vagy 'megnő'.[3] A sunya szó töve a svi, mely azt jelenti „felfúvódott”, amihez hozzá jön a -ta -ség, innen jön az „üregesség”.

A súnjata (szanszkrit) egy főnévi alak, amely a śūnya vagy śhūnyanulla, semmi – melléknévből képződik -ta raggal. Innen jön az, hogy magyarul a súnjatát „ürességnek” fordítjuk.

A koncepció kialakulása[szerkesztés]

A régmúltban több filozófiai iskola, illetve nézet (szanszkrit: siddhānta)[4] is kialakult a buddhizmuson belül az üresség pontos filozófiai jelentésének magyarázata közben.

A történelmi Buddha ideje után az ürességet tovább fejlesztette Nágárdzsuna és a madhjamaka iskola, amely egy korai mahájána iskola volt. Az üresség („pozitív” értelemben) a buddha-természetét leíró művek fontos témája is volt, amely fontos szerepet játszott később a mahájána tanok és gyakorlatok kialakulásában.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Éntelenség és Üresség – tarrdaniel.com
  2. Dalai Lama (2005). The Universe in a Single Atom: The Convergence of Science and Spirituality (Hardcover). Broadway. ISBN 0-7679-2066-X & ISBN 978-0-7679-2066-7
  3. Indo-European Lexicon. University of Texas http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/ielex/X/P0954.html Archiválva 2014. november 10-i dátummal a Wayback Machine-ben
  4. Klein, Anne C. (1991). Knowing Naming & Negation a sourcebook on Tibetan, Sautrantika. Snowlion publications, ISBN 0-937938-21-1