Sötét templomosok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sötét papok szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A sötét templomosok (angolul Dark Templars) avagy papok egy csoport a protossok között a StarCraft univerzumában.

A sötét templomosok története[szerkesztés]

A Viszály Eonját (Aeon of Strife) követő társadalmi változás, a Khala a protossok legjavát sikeresen egyesítette, de jó néhány törzs megtagadta a hívást, félve hogy elveszítik személyiségüket és eredményeiket a faj többségét örvényként beszippantó kasztrendszer közepette, így hát elrejtőztek. A Konklávé tisztában volt vele, hogy nem lehet az örökkévalóságig fenntartani a tökéletes egység látszatát, a társadalom párhuzamosságát, így a Templomosok egyik kiemelkedő alakját, Adunt bízta meg kiirtásukkal. Adun lelkiismeretére hallgatva megtagadta feljebbvalói gyilkos utasításait és megtanította nekik a Khala pszionikus ösvényeit azt remélve, hogy véráldozatok nélkül is belátják az ellenállás hasztalanságát és csatlakoznak a többséghez. Tanításai sikerrel jártak, a szökevény fajtársai újra megtanulták az ősi szellemi hatalmak gyakorlását, ám mellőzték a Misztikus protoss bölcs önmérsékletre való intéseket, így erejük pusztító viharokat keltett szerte Aiur felett, felfedve az ellenálló törzsek jelenlétét a protossoknak.

A frissen egyesített protoss törzsek újra egymásnak, pontosabban csak a Khalát megtagadóknak estek,[1] a Konklávé pedig kellemetlen helyzetét mentve úgy döntött, hogy titokban összeszedeti és egy ősi, de még működőképes xel'naga űrhajóba terelteti makacs fajtársaikat, hogy aztán kilőhessék őket az űr sötétjébe. A disszidens törzsek lettek ezután a legendákat ihlető sötét templomosok, akik a kozmikus energiák segítségével táplálták pszionikus képességeiket. A disszidens törzsek tagjai később megszakították az Auiron maradtakkal minden kapcsolatot, beleértve az oly sokra tartott, újrafelfedezett szellemi összetartozást is.

A száműzetés[szerkesztés]

Az ellenállók évszázadokig utaztak a csillagok között. Megszakítva az ősi kapcsolatokat, a sötét templomosok ereje fokozatosan csökkent, ezt pedig azzal kompenzálták, hogy a körülöttük végtelen mélységeket alkotó kozmikus sötétséget és annak anyagát magukba olvasztották, így nem csakhogy képesek voltak visszanyerni elveszett hatalmukat, hanem hamar elérték szülőbolygójukon maradt testvéreik szintjét is. Exodusuk során leltek rá Char forrongó planétájára is, ahol ismeretlen okokból egy relikviájukat, a Khalis kristályt elvesztették. Végül, több száz évnyi hiábavaló bolyongás után a Shakuras bolygón telepedtek le. Ahogy egyre jobban elterjedtek új otthonukban, warp átjárókat nyitottak Auirra, bár azokat a zerg invázió előtt soha nem használták.

A bolygót, amit választottak, rendkívül kemény, alig élhető világ volt, emiatt a sötét templomosok az űrben töltött századokból hozott erőiket itt mesterivé fejlesztették és megtanulták a Khala nélkül is kezükben tartani új, titokzatos pszionikus képességeiket. A száműzöttek saját, matriarchális társadalmi rendet hoztak létre, ahol ekképpen az első matriarchájuk a legnagyobb törzsből, a Nerazimból való Raszagal lett, aki több mint ezeréves korának köszönhetően ő volt az egyetlen, aki megélte az Auirról való száműzetést is.

A viszontlátás[szerkesztés]

A Konklávé gondoskodott róla, hogy az elűzőtettek intő példái legyenek az eljövendőknek, ha az "Új Kezdet" vívmányait, pontosabban hatalmukat akarnák megkérdőjelezni továbbá az esetleges szolidaritás legcsekélyebb formáit megelőzendő, rosszakaratú koholmányokkal és hazugságokkal traktálták a népet. Ezt tanították évszázadokig az Auir anyaplanétán maradt fiataloknak és ez lett a bevett álláspont a társadalom nagy részében is, de a kisebbségben...

Az Zerg faj fokozatos térhódítása során egy alkalommal mindkét protoss fél a betolakodók által súlyosan fertőzött Char bolygón kötöttek ki. A protoss flotta vezetője Tassadar végrehajtó és főtemplomos volt, aki a helyi zerg ténykedést és Kerrigan hatalmának felbecsülése végett hozta össze a sors Zeratullal és az ő sötét testvéreivel. A planétát át meg átszövő kaptárok és fészkek rengetegéből özönlő szörnyetegek elleni harcokban lassan megszokták egymás közelségét, később már össze is barátkozott a két elidegenedett fél, majd végül -távol a Konklávé szeme elől- Zeratul megtanította Tassadart, hogyan győzheti le a Központi Tudat szolgáit és vethetne végett a háborúnak. A harcok egyik nagyobb szünetében bevezette az Árnyjárás (The Shadow Walk) rítusában, amit az Auirról való társa sikeresen teljesített, így nyerte el a sötétség és világosság erejét.

Visszatérés az Auirra[szerkesztés]

Amíg a Charon raboskodott a két fél, a Zerg Raj megtudta az Auir pontos hollétét és a Központi Tudat vezetésével elindultak annak leigázására. Kerrigan eltemetett énjének pszionikus rémálmai által idevonzott Jim Raynor elmesélte Zeratulnak, hogy amikor megölte Zasz irányítót, a Központi Tudat az ő emlékeiből kinyerte elveszett otthonának helyét. Zeratul ezután kénytelen volt beismerni súlyos lépését Tassadarnak, de ő megbocsátott neki, nem úgy a Konklávé: Pár hónappal a bolygón való landolás után, Kerrigan vezette fészekalj felmorzsolódását követően újabb protoss űrhajók szálltak a Char alá és Aldaris elfogatta Tassadart, amiért ő a száműzöttekkel barátkozott.

A Raj megállíthatatlanul haladt Auir felé, de a Konklávé nem fogadta el a sötét testvérek segítségét, ezért Tassadart is megfosztották végrehajtói rangjától. Látva, hogy a Konklávé nem képes elfogadni a kialakult helyzetet, polgárháborút robbantott ki Fenix segítségével, végül hű katonáival és az Auir-ra teleportált száműzöttekkel lerombolták az önfejű Konklávé központját, a Khor-shakalt, a Nagy Fórumot. A maradi vének bukását követően már szabadon mehetett a zergek ellen, egyenesen a Központi Tudat főkaptárának, miközben Zeratul további két irányítóval végezve sikeresen összezavarta a Rajt. Tassadar a Gantrithor hordozóhajóján önmagába gyűjtötte minden eddigi sötét erejét, majd pontosan a Központi Tudat testébe zuhant le vele, így végül a több ezer éves szörnyeteg megsemmisült.

A második száműzetés[szerkesztés]

Tassadar önfeláldozásának nem várt és felettébb súlyos következményeként a Zerg Raj ahelyett, hogy totális káoszba süllyedt volna, folytatta a protossok mészárlását, így Zeratul felajánlotta, hogy a túlélőket Shakurasra menekítsék át a korábban megnyitott warp átjárókon keresztül. Ott, a sötét templomosok lakhelyén megalapították Új Antioch menekültvárosát, ám vezetőik nem tudták megakadályozni néhány zerg átjutását sőt, két irányító is áthaladhatott a kapukon. Szerencsére a sötét testvérek megölték őket, ami után egy váratlan esemény történt: Kerrigan szövetséget ajánlott fel nekik és a menekülteknek, ha segítik őt a Char-on éppen összeálló Második Központi Tudat elpusztításában. A sötét templomosok martiarchája, Raszagal elfogadta a felajánlást, de az auiri Aldaris nem és távozott a bolygóról.

Raszagal beszélt egy xel'naga templomról, amellyel kiirthatják a betolakodó zergeket, ám ennek újra üzembehelyezéséhez két egyedi kristályra, az Uraj és a Khalis párosra volna szükség. Artanis és Kerrigan hadai ezeket még azelőtt megszerezte, mielőtt még az egykori mentorukat feltámasztásán fáradozó irányítók zergjei rá tehették volna kezüket.

Aldaris lázadása[szerkesztés]

A zergek újabb vereségével hőseink visszatérve a bolygóra döbbenten szemlélték a kialakult polgárháborút, ahol Aldaris és az auiri protoss lázadók álltak szembe a helyi sötét templomosokkal. Artanis és erői segítették Raszagal seregeit a lázadás leverésében, de később maga a Pengék Királynőja ölte meg Aldarist. Végül Artanis és Zeratul a templom tetején a két kristály összehangolásával az ősrégi létesítmény egy utolsó, nagy erejű planetáris kitöréssel eltörölte a förtelmes inváziót.

Ulrezaj lázadása[szerkesztés]

Az egyesített Templomos és Sötét Templomos erők missziót indítottak Auir visszaszerzéséért, és több tucat zerg sejtet is felszámoltak előre nyomulásuk során. Míg a menekült protossok nyíltan harcoltak, a páros másik tagjaként sötét testvéreik a védtelenül maradt keltetőket vehették célba, így lassan megtisztíthatták a bolygót fertőzésétől.

Ám eközben Shakurason Ulrezaj és vezetése alatt tartozó sötét templomosok meggyűlölték a Khalai protoss menekülteket, majd látványosan meg is öltek egy főtemplomost, jelezve szándékaikat. Ulrezaj ezután szövetkezett a terran Alan Schezar és bűnbandájával, hogy segítségével "visszafoglalják" bolygójukat. Két másolt khaydarin kristály segítségével irányításuk alá vették és mutálni kezdték a fennmaradt zergek csoportjait, melynek következtében azok már ellenálltak a xel'naga templom sugárzásának is. A megbűvölt zergek ezután újabb tombolásba fogtak, ám nem sikerült a protoss főerőket bekeríteniük, mert Zeratul megtudta piszkos kis terveiket és még időben Auirra helyezte át erőit. A zergek újabb vereségével Ulrezaj a terran EMP ágyúkkal kívánta megbénítani a protoss erőket, ám végül vereséget szenvedett.

Az árulás hálójában[szerkesztés]

A lázadók újabb leverése közepette Kerrigan megszakította a szövetséget és nagy erőkkel megtámadta egykori társait. A Pengék Királynője vezetése alatt a zergek megostromolták Talematrost, a Shakuras sötét templomos központját, amit az addigra fertőzött Samir Duran terran szellemügynök és alárendelt zergjei vették célba és találták meg védelmének gyengeségeit. A kialakult káosz közepette elrabolták Raszagalt.

Zeratul a protoss főerőkkel éln Char világának indult, hogy kiszabadítsa vezérét, ám Kerrigan döntési kényszer elé állította; Ha segít legyőzni a Második Központi Tudatot, akkor visszakaphatja a nőt, Végül belementek és Raszagal Zeratullal együtt pusztította el az újjászületett entitást. Kerrigan Raja, a Sötét Templomosok és az UED földi erők óriási győzelmet arattak.

A jövő[szerkesztés]

Kerrigan nem adta vissza Raszagal szabadságát és a Char-on orbitális pályán köröző terran állomásra vitette, ahonnan ő sikeresen megmenekült és egy átjáró nyitásával visszatért Shakurasra. Zeratul örült vezetője visszatérésének, ám hamarosan egy szörnyű felfedezést tett: Az ezeréves protoss nagyasszony Kerrigan fogságában sínylődött amióta csak szövetségbe lépett vele, így a fertőzéssel saját akaratát elnyomás alatt tudta tartani. Zeratul arra a következtetésre jutott, hogy nem tudja megmenteni szeretett vezérét, így megkímélve a szörnyű árulás súlyától, saját kezével vette el a nő életét, akinek utolsó szavai így hangzottak Zeratul elméjébe: "A kezedbe helyezem a jövőt"...

A StarCraft játékban elérthető sötét templomos egységek és épületek[szerkesztés]

 • StarCraft:
  • Dark Templar (Csak küldetésekben)
 • StarCraft: Brood War:
  • Dark Templar (Most már többjátékos módban is, mint új egység)
  • Dark Archon (Mágikus sötét arkhón, mint új egység)
  • Corsair (Cirkálóhajó, mint új egység).
 • StarCraft II (az eddigi információk alapján):
  • Dark Templar
  • Stalker (Vadász, mint új egység)
  • Void Ray ("Semmisugár" hajó, mint új egység)
  • Dark Shrine (Sötét Oltár, mint új épület)
  • Obelisk (Obeliszk, mint új épület)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Paraves című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. War shortly before the Exile (angol nyelven). [2007. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 23.)

Források[szerkesztés]

 • Dark Templar (angol nyelven). (Hozzáférés: 2009. augusztus 23.)