Sószékfürdő (Csíkkozmás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Csíkkozmás délkeleti határában, a Nyerges-patak jobb oldali mellékvölgyében található a helyiek kedvelt népi fürdője, Sószékfürdő.

Leírása[szerkesztés]

A Csíki medence peremét határoló törésvonal mentén törnek fel Csíkkozmás ásványvizei. A helyiek a Nyerges-tető alatt található nagy vastartalmú Nyergesalji borvizet, valamint a Bojzás, Pataki, Tamás Anti borvizeket használták ivásra. Sószékfürdő a Nyerges-patak jobb oldali mellékvölgyében található, területén sós és szénsavas források törnek fel. A sós források, melynek vizét sóínséges időben a helyiek kenyérsütéshez, főzéshez használtak, betemetődtek, a szénsavas forrásra épült hajdani medence emlékét csak néhány fadarab őrizte a 2000-es évek elejéig. 2003-ban csíki civil szervezetek kezdeményezésére a helyiek egy kalákaépítő program keretében felújították a fürdőt. A szakemberek a számos önkéntes közreműködésével felújították a szénsavas forrást befoglaló medencét. A betemetett, már csak az öregek emlékezetében élő sós forrásokat kiásták, és három egyszemélyes ülőmedencét alakítottak ki körülöttük. A medencéket napozópallóval, fedett öltözőfülkével is ellátták. Érdekesség a méhkaptárra emlékeztető toalett. A fürdőn élő fűzépítményt készítettek a kalákázók, belsejében egy oltárnak szánt székely rovásírással feliratozott kővel, a kő körül kis ülőkékkel, hogy a betegek imádkozhassanak a gyógyulásért.

Jellegzetessége[szerkesztés]

A szénsavas medence forrása nátrium-kalcium-hidrogénkarbonát-klorid típusú víz. A sós forrás tiszta nátrium-kloridos típusú víz.

Gyógyhatása[szerkesztés]

A szénsavas medence vize mozgásszervi és érrendszeri betegségekre javallott. A sós medence vizét női bajok kezelésére ajánlják.

Források[szerkesztés]

  • Jánosi Csaba – Péter Éva – Jánosi Kincső: Székelyföldi fürdők. IN: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2005. Szerk. Murányi János. Csíkszereda, 2005. 583-596.
  • Jánosi Csaba – Péter Éva – Berszán József – Jánosi Kincső: Az Alcsíki- és Kászoni-medence ásványvizei és gázömlései. IN: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2006. Szerk. Murányi János. Csíkszereda, 2006. 343-356.
  • Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
  • Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.