Sóska-szigonyosbagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sóska-szigonyosbagoly
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Nem: Acronicta
Faj: A. rumicis
Tudományos név
Acronicta rumicis
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sóska-szigonyosbagoly témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sóska-szigonyosbagoly témájú médiaállományokat és Sóska-szigonyosbagoly témájú kategóriát.

A sóska-szigonyosbagoly (Acronicta rumicis) a rovarok (Insecta) osztályának lepkék (Lepidoptera) rendjébe, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjába tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Szinte egész Európában megtalálható, Észak-Afrikától egészen Koreán át Japánig elterjedt. Hazánkban leginkább nyílt területeken, parlagokon fordul elő, az egyik leggyakoribb bagolylepkefaj.

Megjelenése[szerkesztés]

Szárnyfesztávolsága 34-40 milliméter. Alapszíne szürke, barna vagy fekete, rajzolata elmosódott, de az alsó szegély mentén mindig feltűnő világos folt van.A hernyók a mintegy 38 milliméter hosszúak, és vörös vagy szürke-barna alapszínűek, az egész testüket szürke-barna szőr borítja. A hátukon piros pontok, melyek mindkét oldalon fehér foltokkal tarkítottak.

A hernyója

Életmódja[szerkesztés]

Kétnemzedékes, a lepke első nemzedéke április végétől július elejéig, a második július végétől szeptemberig repül. Ritkán lehet harmadik nemzedéke is. A hernyó lágyszárú növényeken, főleg csarabon, csalánon táplálkozik. Tápnövényei lehetnek még: kecskefűz (Salix caprea), Rumex obtusifolius, szeder (Rubus fruticosus), ciprusfa kutyatej (Euphorbia cyparissias), útifű (Plantago lanceolata), réti búzavirág (Centaurea jacea) vagy gyermekláncfű (Taraxacum sect. Ruderalia).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ampfereule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]