Síjöring

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Síjöring-versenyző kutyával
Síjöring lóval
Síjöring motorkerékpárral, Augustusburg, Németország, 1963

A síjöring egy téli sport, amelyben egy kutya (vagy kutyák), vagy , vagy valamilyen motoros meghajtású jármű húz egy síléceken haladó személyt. A szó a norvég skikjøring szóból származik, amely szó szerinti fordításban sívezetést jelent. A sportág skandináv eredetű.

Síjöring kutyával[szerkesztés]

Ebben a változatban egy vagy több kutya húz egy sífutó személyt. Általában egy–három kutyával űzik ezt a változatot. A sífutónak a sífutásban megszokott felszerelése van (sílécek, síbotok), és az előrehaladáshoz a kutya fejti ki az erőt a futásával, ezzel húzva a sífutó személyt. A sífutó hámot, a kutya kutyahámot visel, amelyek egy kötéllel vannak összekötve. A kutya irányításához nincsenek gyeplők.

Síjöring lóval[szerkesztés]

Ebben a változatban egy lovas által irányított ló kötéllel húz egy sífutó személyt, akinek azonban nincsenek síbotjai. Hasonló a vízisíhez. Minden esetben kiképezik a lovakat a kötelek, valamint a mögöttük haladó síelő jelenlétének elfogadására.

Előfordul az is, hogy a lovon nem ül lovas. Ez a változat az 1928. évi téli olimpiai játékokon bemutató sportágként szerepelt. Akadályok nem voltak, és a versenyzők azonos időben haladtak a pályán.[1]

Síjöring motoros járművel[szerkesztés]

Ebben a változatban egy, valamilyen motorizált járműre (például motorkerékpárra) kötött kötéllel húznak egy síelőt. A síelőnek ebben az esetben sincsenek síbotjai. A motoros járművet egy másik személy irányítja. Nagyobb sebesség érhető el, mint a kutyás változattal.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Strong pull to this sport”, boston.com (Hozzáférés ideje: 2013. január 5.) 

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Skijoring című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap