Sárköz (egyértelműsítő lap)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 • Sárköz vagy Tolnai-Sárköz: földrajzi táj Magyarországon
 • Sárköz mint néprajzi táj Magyarországon:
  • Sárköz
  • Kalocsai Sárköz
 • Sárköz vagy Szatmári Sárköz: földrajzi táj Romániában
 • Sárköz: város Romániában

A magyar néprajztudomány történetében, a néprajzi irodalomban a Duna tájékán két Sárköz is szerepelt:

 1. Az ún. Tolnai-Sárköz: A magyar közvélemény és a néprajztudomány számára leginkább a Tolna megyei kistájat, Alsónyék, Decs, Őcsény, Sárpilis községek területét jelenti. A táj némely szerzőnél Bátával, az itt élő református lakossággal is kiegészül, másoknál egész Bátával. A tájnév előfordul “Tolna megyei” jelzővel és anélkül egyaránt.
 2. Az ún. Kalocsai-Sárköz: A korábbi irodalomban, a népi szóhasználatban és a történeti forrásokban Kalocsa városa Duna balparti környékét is Sárköznek nevezték. Ez az Ordas, Kecel, Szeremle háromszögbe eső terület. A tájnév helyben használatos jelző nélkül is, az országos irodalomban, az 1950-es megyerendezés óta a “Kalocsai” jelző a jellemzőbb.

A tolnai és a kalocsai Sárköz Bogyiszló és Szeremle térségében érintkezik egymással. A szabályozott medrű Duna folyik köztük.[1]

Sárköz néven ugyanakkor Szatmár megyében is ismerünk tájegységet. Az ottani Sárköz a Szamos és a Túr között fekvő síksági terület, Szinérváralja és Túrterebes környéke. A 18-19. században Szatmár megye egyik járását alkotta.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Balázs Kovács, Sándor.szerk.: Gaál Attila: A Tolna megyei Sárköz és rokon településeinek kapcsolatrendszere a 17-20. században, 171-176.. o. (2006)