Sárganyakú szarvascsőrű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Sárganyakú szarvascsőrű
A tojó
A tojó
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes)
Család: Szarvascsőrűmadár-félék (Bucerotidae)
Nem: Aceros
Faj: A. leucocephalus
Tudományos név
Aceros leucocephalus
(Vieillot, 1816)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sárganyakú szarvascsőrű témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sárganyakú szarvascsőrű témájú médiaállományokat és Sárganyakú szarvascsőrű témájú kategóriát.

Egy hím példány gondozójával Davao City mellett egy madárparkban, Mindanao szigetén

A sárganyakú szarvascsőrű (Aceros leucocephalus) a madarak osztályának szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes) rendjébe és a szarvascsőrűmadár-félék (Bucerotidae) családjába tartozó faj.

A vörösnyakú szarvascsőrű (Aceros waldeni) közeli rokon faja, korábban azt csak a vörösnyakú szarvascsőrű alfajaként tartották számon.

Előfordulása[szerkesztés]

A faj a Fülöp-szigetek csak ott élő, endemikus faja. Élőhelye a szigetcsoport déli szigeteinek nagyobb tagjain levő síksági és hegyvidéki esőerdeiben van. Mindanao, Dinagat és Camiguin szigetén fordul elő.

Megjelenése[szerkesztés]

Közepes méretű szarvascsőrű faj, körülbelül 60-65 centiméter hosszú és 1-1,5 kilogramm súlyú.

Tollazata a testén fekete, a farkán széles krémszínű szalaggal. Mindkét ivar feje fekete, arca és torokzacskója narancssárgás. Csőre fénylő tűzvörös, rajta viszonylag kicsi, csak a csőr 2/3-át fedő szaruképlettel.

Életmódja[szerkesztés]

Táplálékát főként gyümölcsök, fügék és rovarok alkotják.

Szaporodása[szerkesztés]

Szaporodási szokásai nem teljesen ismertek, feltehetően hasonlít a többi szarvascsőrű faj szokásaira. A tojó faodúba zárkózik be a tojásrakás és költés idejére. Ezen időszak alatt a hím táplálja a tojót és a fiókákat.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A eltérősen közeli rokon fajától a vörösnyakú szarvascsőrűtől (mely mára az egyik legritkább faj a szarvascsőrűmadár-félék családján belül), a sárganyakú szarvascsőrű ma még viszonylag gyakori madár.

A húscélú vadászat és az erdőirtás, valamint az illegális vadbefogás azonban sajnos jelenleg is fennálló veszélyeztető tényező ennél a fajnál is.

Mindezek miatt a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „mérsékelten veszélyeztetett” levő kategóriába sorolja a fajt.

Fordítás[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]