Sárgahasú csíz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Sárgahasú csíz
Carduelis xanthogastra -Manizales, Caldas, Colombia-8.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
IUCN3.1
Rendszertani besorolás
Nemzetség: Csízek
Szinonimák

Carduelis xanthogastrus
Sporagra xanthogastra

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sárgahasú csíz témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sárgahasú csíz témájú kategóriát.

A sárgahasú csíz (Spinus xanthogastrus) egy kicsi, a pintyfélék] családjába tartozó verébalakú madár Költési területe Costa Ricától délre, egészen Ecuadorig, Bolívia magaslati részeiig, Veneezuela északi terüöleteiig terjed.

A sárgahasú csíz hegyvidéki tölgyerdőkben fészkel, nagyjából 800–3000 m tengerszint feletti magasságban. Az alacsony fészket gyökérnyúlványokból, fakéregből és zuzmóból készíti tisztáson álló, alacsonmy fa sűrű lombjában, a földtől 2,4–3,7 m magasan. A két vagy három, zöldes színű fehér tojást áprilisban vagy májusban rakják le, és a tojó vigyáz rájuk. Bár ez a faj nem vonul el évente más területre, mior nem költenek, gyakran vándorolnak. A sárgahasú csíz egy kistestű madár, 10.5 cm hosszú, és 12 g a súlya. Az élénk sárga hasán, a tollak szélein és a szárnyak találkozásánál élénksárga hímek ezen kívül teljesen feketék. A tojó háta sötét olívazöld, also része fakóü citromsárga, mely a hasánál élénkbe vált át. Farka és szárnyai feketések, elsődleges szárnydíszítrése pedig élénk citromsárga. A fiatal madarak a tojóra hasonlkítanak, a szárnyaik széle sötétebb, a sárga foltok pedig kisebbek rajtuk.