Rövidfilm a szerelemről

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rövidfilm a szerelemről
(Krótki film o miłości)
1988-as lengyel film

Grażyna Szapołowska
Grażyna Szapołowska
RendezőKrzysztof Kieślowski
ProducerKrzysztof Piesiewicz
AlapműDecalogue VI
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneZbigniew Preisner
OperatőrWitold Adamek
VágóEwa Smal
DíszlettervezőHalina Dobrowolska
Gyártás
GyártóTOR film studio
Ország Lengyelország
Nyelvlengyel
Játékidő87 perc
Forgalmazás
ForgalmazóFilm Polski
BemutatóLengyelország 1988. szeptember
USA 1989. október
Kronológia
ElőzőRövidfilm a gyilkolásról
Kapcsolódó műsorTízparancsolat
További információk
SablonWikidataSegítség

A Rövidfilm a szerelemről (eredeti cím: Krótki film o milosci) egy 1988-ban készült lengyel romantikus dráma, melyet Krzysztof Kieślowski rendezett és ő volt az egyik forgatókönyvíró is. A film a Tízparancsolat című tévésorozat Ne paráználkodj! című epizódjának bővített változata,[1] a két főszereplője Grażyna Szapołowska és Olaf Lubaszenko.

Cselekmény[szerkesztés]

A film egy sivár anonim lakótelepi környezetben játszódik, ahol a 19 éves Tomek egy távolba költözött barátjának lakásában él, az ott maradt idős édesanyával. Tomek esténként a szemben lévő ház ablakában távcsővel leselkedve figyeli meg a középkorú, egyedül élő művésznőt, Magdát. Ez az időtöltése mindinkább a szenvedélyévé válik, míg végül teljesen belehabarodik a nőbe. Megpróbál mindent, hogy személyesen is közelébe férkőzhessen. Először hamisított csekkekkel csalja a postára, ahol dolgozik, majd a hajnali órákban vállal tejhordói munkát, csakhogy a nő lépcsőházában egészen a lakásáig felmehessen. Rendszeresen rátelefonál, anélkül, hogy a telefonba szólna, egy este pedig, amikor éppen férfi látogatója van, ráhívja a gázszerelőket, ezzel is megzavarva az intim együttlétet. Végül nem bírja tovább és nyíltan bevallja Magdának, hogy hosszú ideje figyeli és „szereti“ őt. Egy étteremben találkoznak, majd a nő felhívja magához, ahol kettejük „játéka“ egy egyenlőtlen aktusba torkollik, melyet Tomek nem bír elviselni, és megszégyenülten hazamenekül. Otthon a fürdőszobában felvágja ereit, kórházba kerül, ahonnan azonban néhány hét múlva bekötött karokkal hazatér. A film végére megfigyeltből megfigyelő lesz, s most már Magda az, aki a fiú után kutatva reménykedik, hogy újralássa.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész
Tomek Olaf Lubaszenko
Magda Grażyna Szapołowska
Keresztanya Stefania Iwinska

Fogadtatás[szerkesztés]

A film középpontjában a magány és a közelségért folytatott küzdelem áll, melyet Kieślowski a vizuális láttathatóság eszközeivel művészi érzékenyéséggel fejezett ki. A "Rövidfilm a szerelemről" az IMDb-n 8,3/10-es osztályzatot kapott, 13476 szavazat alapján. A Rotten Tomatoes oldalán 93%-on áll, 5783 szavazat alapján. A film meghódította a filmfesztiválokat is, a hazai rendezésű Polish Film Festival-on 1988-ban négy díjat nyert (legjobb színésznő (Grażyna Szapołowska), legjobb operatőr (Witold Adamek), legjobb női mellékszereplő (Stefania Iwinska) és a Golden Lion díj is az övé lett).[2] Szintén 1988-ban a San Sebastián-i Filmfesztiválon pedig "legjobb film" különdíjat kapott. 1989-ben pedig A Chicago-i filmfesztiválon Arany Hugó díj-ra jelölték.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1]
  2. Imdb/Awards
  3. Watchthis/Díjak és jelölések. [2017. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 22.)

Források[szerkesztés]