Lemkó Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ruszin-Lemkó Köztársaság szócikkből átirányítva)
A Lemkó Köztársaság térképe
A Lemkó Köztársaság zászlaja.

A Lemkó Köztársaság vagy más néven Ruszin-Lemkó Köztársaság, Rutén Köztársaság (lemkó nyelven Ruska Narodna Respublika Lemkiv) a lengyelországi lemkók kicsiny államalakulata volt, amely közel két évig állt fenn Galíciában. Mielőtt a lemkók deklarálták volna függetlenségüket, az ugyanebben az évben létrejött Komańczai Köztársaság (mely ukrán államként definiálta magát) próbálta a lemkó falvakat is hatalma alá vonni.

A lemkók körében erős oroszbarát orientáció alakult ki a háború végén, ezért demokratikus egyesülést akartak Oroszországgal elérni a Nyugat-Ukrán Köztársaságon keresztül. Mikor az Osztrák–Magyar Monarchia végképp összeomlott, 1918. december 5-én a lemkók Florynka településen kikiáltották függetlenségüket, amely Nowy Targ, Újszandec, Grybów, Gorlice, Jasło, Krosno és Sanok települések környékét nyilvánította területének, hivatalos nyelvnek pedig a lemkót tette meg. Ezzel együtt kimondták egyesülési szándékukat a magyarországi ruszinokkal is, kiknek célja szintén az orosz vezetés alatt történő egyesülés volt.

Mivel az oroszokkal történő együttműködés nem jött össze, megpróbáltak a Magyarországon szerveződő kárpátaljai ruszin autonóm területhez, az úgynevezett Ruszka krajinához csatlakozni, melyet a ruszin vezető Zsatkovics György ellenzett. A Felvidéken még több lemkó élt, mint Galíciában.

Az állam élén a Központi Nemzeti Tanács elnöke Jaroslav Kacmarcyk állt. Mivel az állam léte külső támogatástól függött, idő kérdése volt, hogy mikor számolják fel. A szovjetek és ukránok ellen vívott eredményes háborúban a lengyelek megszereztek keleti területeket, s 1920-ban a saint-germaini békeszerződés és a rigai béke jogot biztosított Lengyelországnak az elfoglalt területen. A lengyelek bekebelezték a lemkókat, a Piłsudski-kormány pedig számos őket hátrányosan érintő intézkedést hozott.

Irodalom[szerkesztés]

  • Magocsi, Paul Robert (Fall). "The Ukrainian question between Poland and Czechoslovakia: The Lemko Rusyn republic (1918-1920) and political thought in western Rus'-Ukraine". Nationalities Papers 21 (2)
  • Horbal, Bogdan (1997). Działalność polityczna Łemków na Łemkowszczyźnie 1918-1921 [Political activity of the Lemkos in Lemkivshchyna 1918-1921] (in Polish). Wrocław: Wydawn Arboretum. p. 45. ISBN 978-83-86308-22-4

Külső hivatkozások[szerkesztés]