Russell Allen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Russell Allen
Russell Allen egy 2007-es Symphony X koncerten.
Russell Allen egy 2007-es Symphony X koncerten.
Életrajzi adatok
Születési névRussell Allen
Született1971július 19. (52 éves)
Long Beach, Kalifornia, USA
Pályafutás
Műfajokprogresszív metal, hard rock
Aktív évek1995 - napjainkig
EgyüttesSymphony X, Adrenaline Mob
Kapcsolódó előadó(k)Star One, Ayreon, Allen-Lande, Genius Rock Opera
Hangszer
Hangtenor
Tevékenységénekes
A Wikimédia Commons tartalmaz Russell Allen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Russell Allen (Long Beach, Kalifornia, 1971. július 19. –) amerikai énekes, aki az amerikai Symphony X révén vált ismertté. Emellett szólóalbumot is készített, de egyéb projektekben is részt vett.

Élete[szerkesztés]

Először 5 évesen énekelt közönség előtt, ekkoriban Willie Nelson és Johnny Cash is nagy kedvence volt. Iskolás korában több tehetségkutató rendezvényen is részt vett, de tanult dobolni és klarinétozni is. Zongorázott is egy darabig, de Eddie Van Halen hallatán a gitár mellett döntött. Az énekléssel azonban soha nem hagyott fel. A gitározáshoz azonban nem volt elég önbizalma, így végleg az éneklés mellett döntött.

Fiatalkorában a Led Zeppelin, az Iron Maiden, a Black Sabbath, a Rush, a Pink Floyd, a The Doors, Jimi Hendrix, a Beatles és a Deep Purple zenéje inspirálta, de a Simon & Garfunkel, az Alice in Chains, a Badlands, a Soundgarden, az Audioslave és a Godsmack zenéjét is szereti.

Russell Allen 1995 óta tagja a Symphony X együttesnek.

1995-ben került a Symphony X zenekarba, mint énekes, azóta hat albumot és egy koncertlemezt rögzítettek együtt. 2005-ben adta ki első szólóalbumát Atomic Soul címmel, melyen visszafordult hard rock gyökereihez.[1] 2002-ben szerepelt a holland Star One Space Metal című albumán, amit további vendégeskedések követtek. Szerepelt a Genius - A Rock Opera vendégeként is, a Dream Theater Cemetery Gates című Pantera feldolgozásán pedig háttérvokálozott. Az Ayreonban még 2000-ben vendégeskedett, az Avantasia projektbe pedig 2010-ben kapott meghívást. A norvég származású Jorn Lande énekessel pedig 2005-ben és 2007-ben készített lemezt.

Képzett hangú énekes, aki széles hangterjedelme révén nagy megbecsülésnek örvend szakmai körökben is. Arjen Lucassen az Ayreon multiinstrumentalista főnöke, pedig egyszerűen a világ egyik legjobb énekesének nevezte.[2]

Lemezei[szerkesztés]

Szóló[szerkesztés]

  • Russell Allen’s Atomic Soul (2005)

Symphony X[szerkesztés]

Ayreon[szerkesztés]

Star One[szerkesztés]

Jorn Lande Russell Allen[szerkesztés]

  • The Battle (2005)
  • The Revenge (2007)
  • The Showdown (2010)

Genius - A Rock Opera[szerkesztés]

  • Episode 2: In Search of the Little Prince (2004)

Dream Theater[szerkesztés]

  • Háttérvokál a "Cemetery Gates" c. Pantera feldolgozásban. (2003-2005)

Avantasia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Turner, Joshua: A Little Bit O' (Atomic) Soul - An Interview With Russell Allen. progressiveworld.net, 2005. június 3. [2008. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 18.)
  2. Lucassen, Arjen: Artist - Russell Allen. ArjenLucassen.com. [2012. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. június 9.)

További információk[szerkesztés]