Rummui kőbánya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rummui kőbánya
A vízzel elöntött rummui kőbánya. A kép jobb szélén az egykori Murru börtön
A vízzel elöntött rummui kőbánya. A kép jobb szélén az egykori Murru börtön
Ország Észtország
TelepülésLääne-Harju község
Elhelyezkedése
Rummui kőbánya (Észtország)
Rummui kőbánya
Rummui kőbánya
Pozíció Észtország térképén
é. sz. 59° 13′ 33″, k. h. 24° 11′ 52″Koordináták: é. sz. 59° 13′ 33″, k. h. 24° 11′ 52″
A Wikimédia Commons tartalmaz Rummui kőbánya témájú médiaállományokat.

A rummui kőbánya (észtül: Rummu karjäär) nagyrészt vízzel elöntött egykori mészkőbánya Észtországban. Harju megyében, a Lääne-Harju községhez tartozó Rummu településen található. A kőbányában főként rabok dolgoztak, akiket a bánya közelében lévő két egykori börtönben tartottak fogva. Napjainkban népszerű kirándulóhely, de a vízben való fürdés veszélyes és nem tanácsolják.

Története[szerkesztés]

A mészkőbányát 1938-ban nyitotta a Vaselammai Mészkő- és Márványfeldolgozó Vállalat. A bánya a vaselammai formáció néven ismert mészkőlerakódásra települt (a geológiai formáció a nevét a Vaselamma uradalomról kapta, ahol a kastély ebből a mészkőből készült.)[1] A mészkőrétegek között vékony márgarétegek húzódnak. Az ott bányászott vasalemmai mészkövet vasalemmai márványnak is nevezik. Már a kezdeti időkben is a Murru börtön foglyai dolgoztak a bányában. Ez a szovjet időszakban is folytatódott.

Amíg a bánya működött, a feltörő talajvizet folyamatosan szivattyúzták. A bányában a kitermelés, valamint a talajvíz elvezetése az 1990-es években megszűnt, ezért a talajvíz emelkedni kezdett és a bánya nagy része mára víz alá került, egy mesterséges tavat képezve. A bánya melletti Murru börtönt 2013. január 1-jén zárták be.[2]

Miután bezárták, a bánya népszerű kirándulóhely lett. Látványos fotótéma és több filmhez is forgattak jeleneteket ott. Többek között részben ott forgatták Alan Walker norvég DJ Faded című számának videóklipjét is (másik részét a tallinni Linna Hallnál). Nyári zenei és sportrendezvényeket is tartottak ott, kezdetben fürdésre is használták.

A vízben azonban egykori betonépítmények, fémszerkezetek, vezetékek, drótok találhatók, amelyek több balesetet, sérülést is okoztak. Ezért a fürdést tiltják, 2016-tól pedig a bánya le is van zárva. A bánya területe a KB Auto Eesti OÜ cég tulajdona,[3] amely technológiai parkot tervez létrehozni a területen.[4]

Jellemzői[szerkesztés]

A kőbánya 2,5 km hosszú és 45–75 m széles, nyugat-keleti irányban húzódik végig Rummu falutól délre. A fejtés falmagassága kb. 7 m, ebből napjainkban 3 m a víz felett, 4 m-es rész a víz alatt található. A bányát elöntő víz egy 88 hektár vízfelszínű tavat képez, amely napjainkban Rummui-bányató néven ismert. A tó egy vízfelszínt alkot, de eredetileg két víztestként vették nyilvántartásba, egy keleti és egy nyugati bányatóként a bánya két egykori kialakításának megfelelően.[5]

A hely egyik nevezetessége a bánya mellett felhalmozott, 71 m magas meddőhányó, a Rummui meddőhányó (észtül: Rummu aherainemägi), amely a víz eróziós tevékenysége nyomán jellegzetes csipkés alakot öltött az évek során.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Estonian Commission on Stratigraphy (ESK). stratigraafia.info. (Hozzáférés: 2020. április 25.)
  2. Murru vangla (észt nyelven). Rummu Invest. (Hozzáférés: 2020. április 25.)
  3. Droonifotod ja -video: helesinine laguun Rummu karjääris tahetakse huvilistele sulgeda (észt nyelven). Postimees, 2016. április 18. (Hozzáférés: 2020. április 25.)
  4. Rummus testitakse tulevikku (észt nyelven). Kultuur, 2017. október 13. (Hozzáférés: 2020. április 25.)
  5. Keskkonnaregister 4.7.1.7. register.keskkonnainfo.ee. (Hozzáférés: 2020. április 26.)

További információk[szerkesztés]