Rugops

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Rugops
Evolúciós időszak: késő kréta
A Rugops rekonstrukciója
A Rugops rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Abelisauridae?
Nem: Rugops
Sereno et al., 2004
Fajok
  • R. primus Sereno et al., 2004 (típus)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rugops témájú kategóriát.

A Rugops (jelentése 'ránc arcú') egy theropoda dinoszaurusznem, amely mai Afrika területén élt a késő kréta kor cenomani korszakában, körülbelül 95 millió évvel ezelőtt. A Rugops koponyájának 2000-ben, Nigerben történt felfedezése nagy áttörést jelentett a régióban élt theropodák evolúciójának megértésében, és megmutatta, hogy ez a földrész ebben az időben az egykori szuperkontinens, Gondwana részét képezte.

A 6 méter hosszúságú Rugops egy nagy méretű húsevő volt.[1] A koponyáján páncélzatot vagy pikkelyeket viselt, a csontjai pedig számos véredénnyel voltak ellátva, ezért Paul Sereno, a felfedezőcsapat vezetője kijelentette, hogy „Ez a fejtípus nem a harchoz vagy a csontok összezúzásához alkalmazkodott”, ami arra utal, hogy talán dögevő lehetett.[2] Emellett a koponyán két sorban 7-7 lyuk helyezkedett el, melyek célja nem ismert, bár Sereno úgy vélte, hogy talán valamilyen fejdíszt vagy szarvakat tarthattak.

Típusfaja az R. primus (jelentése 'első ránc arcú'). A Rugopst abelisauridának, vagy egy, a család közeli rokonságába tartozó dinoszaurusznak, és a Majungasaurus rokonának tartják.

Más abelisauridákhoz hasonlóan a Rugops valószínűleg igen rövid mellső lábakkal rendelkezett, amik a harc során használhatatlanok lehettek, talán csak az állat fejének kiegyensúlyozására szolgáltak.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rugops című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Holtz, Thomas R. Jr. (2011) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2010 Appendix.
  2. Rugops, new dinosaur find from Africa give clues to continents' split. Science in Africa. (Hozzáférés: 2009. június 19.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]