Rugops

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Rugops
Evolúciós időszak: késő kréta
A Rugops rekonstrukciója
A Rugops rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Abelisauridae?
Nem: Rugops
Sereno et al., 2004
Fajok
  • R. primus Sereno et al., 2004 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rugops témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rugops témájú kategóriát.

A Rugops (jelentése 'ránc arcú') egy theropoda dinoszaurusznem, amely mai Afrika területén élt a késő kréta kor cenomani korszakában, körülbelül 95 millió évvel ezelőtt. A Rugops koponyájának 2000-ben, Nigerben történt felfedezése nagy áttörést jelentett a régióban élt theropodák evolúciójának megértésében, és megmutatta, hogy ez a földrész ebben az időben az egykori szuperkontinens, Gondwana részét képezte.

A körülbelül 6 méter hosszú és 750 kilogramm tömegű Rugops[1] egy nagy méretű húsevő volt. A koponyáján páncélzatot vagy pikkelyeket viselt, a csontjai pedig számos véredénnyel voltak ellátva, ezért Paul Sereno, a felfedezőcsapat vezetője kijelentette, hogy „Ez a fejtípus nem a harchoz vagy a csontok összezúzásához alkalmazkodott”, ami arra utal, hogy talán dögevő lehetett.[2] Emellett a koponyán két sorban 7-7 lyuk helyezkedett el, melyek célja nem ismert, bár Sereno úgy vélte, hogy talán valamilyen fejdíszt vagy szarvakat tarthattak.

Típusfaja az R. primus (jelentése 'első ránc arcú'). A Rugopst abelisauridának, vagy egy, a család közeli rokonságába tartozó dinoszaurusznak, és a Majungasaurus rokonának tartják.

Más abelisauridákhoz hasonlóan a Rugops valószínűleg igen rövid mellső lábakkal rendelkezett, amik a harc során használhatatlanok lehettek, talán csak az állat fejének kiegyensúlyozására szolgáltak.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rugops című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 79
  2. Rugops, new dinosaur find from Africa give clues to continents' split. Science in Africa. (Hozzáférés: 2009. június 19.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]