Rugops

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Rugops
Evolúciós időszak: késő kréta
A Rugops rekonstrukciója
A Rugops rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Abelisauridae?
Nem: Rugops
Sereno et al., 2004
Fajok
  • R. primus Sereno et al., 2004 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rugops témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rugops témájú kategóriát.

A Rugops (jelentése 'ránc arcú') egy theropoda dinoszaurusznem, amely mai Afrika területén élt a késő kréta kor cenomani korszakában, körülbelül 95 millió évvel ezelőtt. A Rugops koponyájának 2000-ben, Nigerben történt felfedezése nagy áttörést jelentett a régióban élt theropodák evolúciójának megértésében, és megmutatta, hogy ez a földrész ebben az időben az egykori szuperkontinens, Gondwana részét képezte.

A körülbelül 4,4 méter hosszú Rugops[1] egy nagy méretű húsevő volt. A koponyáján páncélzatot vagy pikkelyeket viselt, a csontjai pedig számos véredénnyel voltak ellátva, ezért Paul Sereno, a felfedezőcsapat vezetője kijelentette, hogy „Ez a fejtípus nem a harchoz vagy a csontok összezúzásához alkalmazkodott”, ami arra utal, hogy talán dögevő lehetett.[2] Emellett a koponyán két sorban 7-7 lyuk helyezkedett el, melyek célja nem ismert, bár Sereno úgy vélte, hogy talán valamilyen fejdíszt vagy szarvakat tarthattak.

Típusfaja az R. primus (jelentése 'első ránc arcú'). A Rugopst abelisauridának, vagy egy, a család közeli rokonságába tartozó dinoszaurusznak, és a Majungasaurus rokonának tartják.

Más abelisauridákhoz hasonlóan a Rugops valószínűleg igen rövid mellső lábakkal rendelkezett, amik a harc során használhatatlanok lehettek, talán csak az állat fejének kiegyensúlyozására szolgáltak.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rugops című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]