Rubik-gömb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rubik-gömb

A Rubik-gömb (angolul: Rubik's 360) 2009-ben megjelent három-dimenziós mechanikus logikai játék, amelynek feltalálója Rubik Ernő, aki a Rubik-kocka feltalálójaként szerzett hírnevet.[1] A Rubik-gömböt 2009. február 5-én mutatták be a Nürnbergi Nemzetközi Játékvásáron, majd augusztusban világszerte is megjelentették.[2]

Abban különbözik Rubik Ernő korábbi játékaitól, hogy nem a logikai algoritmusokra, hanem a kézügyességre helyezi a hangsúlyt. A játék három üreges gömbből áll. A játékos célja, hogy hat különböző színű golyó mindegyikét eljuttassa a legbelső gömbből a legkülső gömbön található egyező színű rekeszbe. Ehhez a golyókat a középső gömbön keresztül kell mozgatni, amelyen csak két lyuk található.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alastair Jamieson. „Rubik's Cube inventor is back with Rubik's 360”, The Daily Telegraph, 2009. január 31. (Hozzáférés: 2009. február 6.) (angol nyelvű) 
  2. William Lee Adams. „The Rubik's Cube: A Puzzling Success”, TIME, 2009. január 28.. [2013. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. február 6.) (angol nyelvű) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rubik's 360 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]