Ruben Brandt, a gyűjtő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ruben Brandt, a gyűjtő
(Ruben Brandt, Collector)
2018-as magyar animációs film
Rendező Milorad Krstić
Producer Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina, Kurdy-Fehér János, Milorad Krstić
Műfaj
Főszerepben
Zene Cári Tibor
Gyártás
Gyártó Ruben Brandt Produkció
Ország Magyarország
Nyelv
Játékidő 94 perc
Költségvetés 1 milliárd 180 millió forint
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó Mozinet Kft.
Bemutató
 • 2018. augusztus 9. (ősbemutató, Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál)[1]
 • 2018. november 15. (országos bemutató, Magyarország)[2][3]
2018. június 22. (próbaelőadás, Magyarország)[4]
Korhatár12 III. kategória (NFT/24852/2018)
További információk

A Ruben Brandt, a gyűjtő (nemzetközi címe: Ruben Brandt, Collector) Milorad Krstić felnőtteknek készült animációs mozifilmje, amelyet 2018. november 15-én[5] mutatnak be Magyarországon.

A történet ötlete egy a Néprajzi Múzeumban megrendezett kiállításon alapult. Főszereplője Ruben Brandt pszichoterapeuta (magyar és nemzetközi hangja Kamarás Iván), aki rémálmaitól vezérelve szakosodott bandájával nagyszabású műkincsrablásba kezd – célpontjaik közt szerepel a Louvre, a Tate, az Uffizi, az Ermitázs, valamint a Szépművészeti Múzeum is. További fő karakterek Mimi, a veszélyesen csábító nő (Hámori Gabriella) és Kowalski magánnyomozó (Makranczi Zalán).

A film közel három évig készült a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a Ruben Brandt Produkció gyártásában, producere Miskolczi Péter.

Történet[szerkesztés]

A film középpontjában egy különös rablássorozat áll. Egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket a világ leghíresebb múzeumaiból. A „Gyűjtő” (Kamarás Iván) és csapata ellen tehetetlen a rendőrség, csupán Kowalski (Makranczi Zalán), a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban. De beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe (Hámori Gabriella) és emiatt nagy veszélybe kerül. Eközben a pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, így az alvilág is bekapcsolódik az egész világot átszelő bűntény történéseibe, hogy elkapják a tolvajokat.

Brandt egy kelet-német emigráns gyermeke, akinek azt a képességét, hogy 16 mm-es filmekkel képes volt befolyásolni a tudatalattit, a CIA felhasználta – kísérletezésként a saját fián is. Apja halála után nemsokkal erőteljes hangok és hallucinációk gyötrik, amelyekben a híres festmények karakterei támadják őt. Ekkor lesznek praxisa hálás pácienseiből, mint például a kleptomániás Mimi, segítői.[6]

Ruben Brandt és csapata 13 festményt rabol el a világ legnagyobb múzeumaiból és magángyűjteményeiből. Minden nap újabb helyszíneken támadnak, sorra kerül a Louvre, a Tate Gallery, az Uffizi, az Ermitázs és Szépművészeti Múzeum is.

Szereplők[szerkesztés]

A főszereplők hangját megformáló színészek
Hámori Gabriella, Mimi, a csábító hangja
Hámori Gabriella, Mimi, a csábító hangja
Kamarás Iván, a címszereplő hangja
Kamarás Iván, a címszereplő hangja
Makranczi Zalán, Kowalski magánnyomozó hangja
Makranczi Zalán, Kowalski magánnyomozó hangja
Pszichoterapeuta, a „Gyűjtő”. Rémálmai műkincsek elrablására késztetik. Nevét Rubens és Rembrandt ihlették.
A műkincsrabló-banda tagja
Washingtoni magánnyomozó, a műkincsrablások nemzetközi szakértője

Háttér[szerkesztés]

Az ötlet a Néprajzi Múzeumban született, majd az ismert képzőművész, Milorad Krstić kifejezetten a Műcsarnok számára írt egy a Műcsarnokban 2011-ben bemutatott múzeumszínházi előadást, Ruben Brandt: Egy műgyűjtő csoportos portréja[7] címen.[8][9] A filmben száznál is több hommage és remake szerepel, emléket állítva a rendezőt inspirálóknak, de minden megjelenő műalkotás a rendező és csapatának keze nyomán valami mássá formálódott át. A filmművészet, építészet, dizájn és képzőművészet területéről a rendező-író-látványtervező által válogatott ikonikus alkotók műveinek, kameraállások és hangulatok szerepeltetéséért, illetve azok jelentéseinek átdolgozásához 110 szerzői jogi eljárást indítottak és tekintélyes jogdíjakat is kellett fizetniük.

Böszörményi Gábor, a filmet forgalmazó Mozinet ügyvezető igazgatója úgy gondolja, hogy egy mindenki számára befogadható és izgalmas közönségfilm született, amely arra sarkallja majd a nézőket, hogy utánanézzenek a képernyőn látott műalkotásoknak. László Marcell, a film animációs rendezője szerint az alkotás a művészettörténet, a filmtörténet és dizájntörténet mellett az eklektikáról és annak a történetéről is szól.

A film készítése egy szűkös stúdiólakásban vette kezdetét. A magyar alkotók mellett közel 100 fős nemzetközi stáb dolgozott: orosz, amerikai, szerb és számos más nemzetiségű animátor is részt vett a hosszú munkában.

Mivel a kezdetektől tudták, hogy a filmet külföldön is terjeszteni fogják, ezért a párbeszédeket angolul vették fel, ehhez igazították a karakterek szájmozgását és a mozdulatokat, majd végül magyarra szinkronizálták. A két hangsávot néhány kivétellel (Kowalskyt például magyarul Makranczi Zalán, angolul Márton Csaba alakítja) ugyanazok a színészek mondták fel, többek közt Hámori Gabriella és Kamarás Iván. A történet soknyelvű környezetben játszódik, ezért spanyol, francia és olasz nyelvű párbeszédek is hallhatók a filmben.

Bemutatók[szerkesztés]

A locarnói fesztivál szabadtéri vetítése 2013

Az animációs heistfilm[* 1] világpremierje 2018 augusztusában a 71. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál szabadtéri vetítésén lesz, a 8000 férőhelyes Piazza Grandén, Európa legnagyobb méretű vetítővásznán (26x14 méter), ahol ráadásul először vetítenek magyar filmet.[13]

A magyarországi bemutatóra 2018 novemberében kerül sor, azonban a szervezők júniusban egy játékkal összekötött első, titkos,[14] majd augusztus folyamán további három helyszínen (Budapest Rooftop Cinema, Szentendre P'Art mozi – meglepetéssel egybekötve –, Várkert Bazár várKERTmozi) és szeptemberben is több[15] meghirdettek premier előtti vetítéseket a közönségnek.

Fogadtatás[szerkesztés]

„A Ruben Brandt mindenekelőtt mese... zsenialitása: hogy nemcsak közös nevezőre, de egy bámulatosan kimunkált és semmire sem hasonlító animációban közös nívóra hoz ezerféle művészeti alkotást – és végső soron ezerféle embert is.” írta Soós Tamás a film sajtóvetítése után a Recorder.hu-n.[16]

A locarnói világpremier után a variety.com kritikája kiemelte Cári Tibor zenéjét, ami klasszikus felvételekkel és kultusz klasszikusok hipszter verzióival fűszerezve tökéletes kiegészítője a filmnek.[6]

A Pszichoforyou online pszichológiai magazin szerzője, Király Eszter arról ír, hogy Milorad Krstić filmjében „a nagybetűs Művészetet” a pszichológiával, az akcióval és a rejtéllyel ötvözte, miközben képi világának „egész miliőjét – amellett, hogy szépen megkomponált képeket hoz, és madár-, csiga- sőt, még akváriumi halperspektívából is szemlélhetjük a teret – a diszharmónia és a groteszk uralja. [...] Gondolom, azért, hogy látványosabb legyen, milyen ritka kincsnek számít és jó eséllyel a művészetekben fedezhető fel az a harmónia, ami a hétköznapjainkból oly könnyen kivész.”

Fesztiválok[szerkesztés]

2018


Jegyzetek[szerkesztés]

 1. heistfilm: A heist (ejtsd: hájszt) egy filmes műfaj, szokták rablásfilmként is említeni. Az akció és a krimi alműfaja, amit elsősorban a sok fordulat jellemez, nélkülözhetetlen „motívuma” pedig a rablás.[10][11][12]
 1. Piazza GrandeRuben Brandt, Collector
 2. Novemberben jön a Ruben Brandt, a gyűjtő
 3. Ruben Brandt, a gyűjtő (mozinet.hu). (Hozzáférés: 2018. augusztus 17.)
 4. IMDb Release Info. (Hozzáférés: 2018. augusztus 12.)
 5. Ruben Brandt, a gyűjtő (12) előzetes. a YouTube-on a Mozinet Youtube-csatornán (mozinet.hu) - Közzététel: 2018. aug. 16.
 6. ^ a b Alissa Simon: Locarno Film Review: ‘Ruben Brandt, Collector’, variety.com - 2018. augusztus 9. (angolul)
 7. A Műcsarnok kiállításai 1986–2016 (86. old.), mucsarnok.hu (hozzáférés: 2018. május 5.)
 8. (BN) Láttak-e már Önök múzeumszínházat?, fidelio.hu - 2011. december 8.
 9. Premier: Ruben Brandt, fidelio.hu - 2011. december 10.
 10. Banki meló filmkritika független, gamechannel.hu - 2008. július 8.
 11. Csiger Ádám: Totális vesztesek győznek, kortarsonline.hu - 2017. aug. 24.
 12. winnie: Alapfogalmak: heist, sorozatjunkie.hu - 2008. június 28.
 13. Sosem volt még ennyi magyar film Locarnoban Három magyar film is bejutott a svájci fesztiválra; film.hu, MNF - 2018. július 11.
 14. Magyar animációs film kerül a mozikba ősszel, prae.hu - 2018. június 24.
 15. Kovács Gergely: RUBEN BRANDT, A GYŰJTŐT - Nézd meg premier előtt!, kulturaonline.hu - 2018. augusztus 8.
 16. Soós Tamás: Filmrecorder. Ezt az animációs csodát minden magyarnak látnia kell - Ruben Brandt, a gyűjtő kritika. recorder.blog.hu - 2018. június 29.
 17. ^ a b MTI: Szarajevó 2018: Hét magyar alkotás versenyez a filmfesztiválon, filmtekercs.hu - 2018. augusztus 8.
 18. Ruben Brandt, Collector closes this year's In Focus, sff.ba (hozzáférés: 2018. augusztus 19.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]