Ruben Brandt, a gyűjtő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ruben Brandt, a gyűjtő
(Ruben Brandt, Collector)
2018-as magyar animációs film
Rendező Milorad Krstić
Producer Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina, Kurdy-Fehér János, Milorad Krstić
Műfaj
Főszerepben
Zene Cári Tibor
Gyártás
Gyártó Ruben Brandt Produkció
Ország Magyarország
Nyelv
Játékidő 94 perc
Költségvetés 1 milliárd 180 millió forint
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó Mozinet Kft.
Bemutató
 • 2018. augusztus 9. (ősbemutató, Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál)[1]
 • 2018. november 15. (országos bemutató, Magyarország)[2][3]
2018. június 22. (próbaelőadás, Magyarország)[4]
Korhatár12 III. kategória (NFT/24852/2018)
További információk

A Ruben Brandt, a gyűjtő (nemzetközi címe: Ruben Brandt, Collector) Milorad Krstić felnőtteknek készült, thriller, film noir és kalandfilm elemeket ötvöző animációs mozifilmje, amelyet 2018. november 15-én[5] mutatnak be Magyarországon.

A cím két híres művész, Rubens és Rembrandt nevének összeolvadásából jött létre. Milorad Krstić ezen felül is számtalan referenciát illesztett a filmbe, kifejezve tiszteletét az általa legjobban szeretett képzőművészeti és filmművészeti darabok alkotói iránt.

Történet[szerkesztés]

A film középpontjában egy különös rablássorozat áll. Egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket a világ leghíresebb múzeumaiból. A „gyűjtő” (Kamarás Iván) és csapata ellen tehetetlen a rendőrség, csupán Kowalski (Makranczi Zalán, nemzetközi hangja Márton "Kor" Csaba), a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban. De beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe (Hámori Gabriella) és emiatt nagy veszélybe kerül. Eközben a pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, így az alvilág is bekapcsolódik az egész világot átszelő bűntény történéseibe, hogy elkapják a tolvajokat.

Ruben Brandt és csapata 13 festményt rabol el a világ legnagyobb múzeumaiból és magángyűjteményeiből. Minden nap újabb helyszíneken támadnak, sorra kerül a Louvre, az Uffizi, az Ermitázs és Szépművészeti Múzeum is.

Szereplők[szerkesztés]

A főszereplők hangját megformáló színészek
Hámori Gabriella, Mimi, a csábító hangja
Hámori Gabriella, Mimi, a csábító hangja
Kamarás Iván, a címszereplő hangja
Kamarás Iván, a címszereplő hangja
Makranczi Zalán, Kowalski magánnyomozó magyar hangja
Makranczi Zalán, Kowalski magánnyomozó magyar hangja
Pszichoterapeuta, a „gyűjtő”. Nevét Rubens és Rembrandt ihlették.
A műkincsrabló-banda tagja
Washingtoni magánnyomozó, a műkincsrablások nemzetközi szakértője

További szereplők:

Bőbeszédű személyi testőr
Kétdimenziós bankrabló, aki szenvedélyesen szeret enni, ami akadályozza „karrierjét”
Számítógép zseni

Az ellopott festmények[szerkesztés]

Ruben Brandt nem azért rabol festményeket, mert a feketepiacon akarja eladni, hanem azért, mert lidérces álmaiban a festmények alakjai üldözik. Ehhez kellett találnom olyan képeket, melyek veszélyessé válhatnak egy rémálomban. A válogatási elvem az volt, hogy egy jó horrorfilmben a játékbaba ijesztőbb tud lenni a zombi szörnyűséges arcánál. Éppen ezért direkt „szép” képeket válogattam (Botticelli, Hopper, Van Gogh stb.), és nem Edvard Munch, vagy Francisco Goya úgynevezett nyugtalanító képeit.

– Milorad Krstić (2015)[6]

Háttér[szerkesztés]

Milorad Krstić Das Anatomische Theater (DAT) című, a Műcsarnokban megrendezett kiállításához kapcsolódva 2011-ben, Horváth Csaba rendező-koreográfus javaslata alapján a Ruben Brandt: Egy műgyűjtő csoportos portréja című múzeumszínház a Forte Társulat előadásában került bemutatásra.[7][8][9][10] Azonban a Ruben Brandt már eredetileg is filmnek készült.[11] Milorad Krstić eképpen beszélt erről: „A képek, és így a filmek és a festészet szerelmeseként eldöntöttem, hogy egy projektben egyesítem a kettőt.”[6]

A film összköltségvetése 1 milliárd 180 millió forint volt. Ehhez a Magyar Nemzeti Filmalap 883,5 millió forinttal járult hozzá és körülbelül 295 millió forint közvetett támogatással egészült ki.[12][13]

A zenét Cári Tibor szerezte, a produceri munkában Miskolczi Péter és Kurdy-Fehér János mellett Roczkov Radmila és Roczkov Hermina vesz részt.[13]

Ingmar Bergman, Luis Buñuel, Charlie Chaplin, Szergej Eisenstein, Federico Fellini, Alfred Hitchcock, John Huston, Stanley Kubrick, Kuroszava Akira, Auguste Lumière, Louis Lumière és Georges Méliès valamennyien azon rendezők, akik életműve nagy hatással volt Milorad Krstić rendezői munkásságára. Az sem véletlen, hogy maga a cím két híres művész, Rubens és Rembrandt nevének összeolvadásából jött létre.

A filmben száznál is több hommage és remake szerepel, emléket állítva a rendezőt inspirálóknak, de minden megjelenő műalkotás a rendező és csapatának keze nyomán valami mássá formálódott át. A filmművészet, építészet, dizájn és képzőművészet területéről a rendező-író-látványtervező által válogatott ikonikus alkotók műveinek, kameraállások és hangulatok szerepeltetéséért, illetve azok jelentéseinek átdolgozásához 110 szerzői jogi eljárást indítottak és tekintélyes jogdíjakat is kellett fizetniük.

Böszörményi Gábor, a filmet forgalmazó Mozinet ügyvezető igazgatója úgy gondolja, hogy egy mindenki számára befogadható és izgalmas közönségfilm született, amely arra sarkallja majd a nézőket, hogy utánanézzenek a képernyőn látott műalkotásoknak. László Marcell, a film animációs rendezője szerint az alkotás a művészettörténet, a filmtörténet és dizájntörténet mellett az eklektikáról és annak a történetéről is szól.

A film készítése egy szűkös stúdiólakásban vette kezdetét. A magyar alkotók mellett közel 100 fős nemzetközi stáb dolgozott: orosz, amerikai, szerb és számos más nemzetiségű animátor is részt vett a hosszú, közel három éves munkában.

Mivel a kezdetektől tudták, hogy a filmet külföldön is terjeszteni fogják, ezért a párbeszédeket angolul vették fel, ehhez igazították a karakterek szájmozgását és a mozdulatokat, majd végül magyarra szinkronizálták. A két hangsávot néhány kivétellel (Kowalskyt például magyarul Makranczi Zalán, angolul Márton "Kor" Csaba alakítja) ugyanazok a színészek mondták fel, többek közt Hámori Gabriella és Kamarás Iván. A történet soknyelvű környezetben játszódik, ezért spanyol, francia és olasz nyelvű párbeszédek is hallhatók a filmben.

2018 szeptemberében a Filmalap nemzetközi értékesítési részlege bejelentette, hogy a film észak-amerikai és latin-amerikai forgalmazási jogait a Sony Pictures Classics (SPC) amerikai forgalmazónak értékesítette.[14]

Zene[szerkesztés]

A film Cári Tibor zenei aláfestésével készült. Ezek a zeneszámok a következők:

Filmzenék
 • Never Look Back
 • End to Aging
 • Dreaming in Sepia
 • Cello Song
 • Arrival to Paris
 • Asteptarea
 • Grave
 • Jazzy Mood
 • Ballroom Stories
 • Forgive Me
 • The Obsession
 • Swing
 • Ocean Waves

További válogatott zenék

Bemutatók[szerkesztés]

A locarnói fesztivál szabadtéri vetítése 2013

Az animációs heistfilm[* 1] világpremierje 2018 augusztusában a 71. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál szabadtéri vetítésén lesz, a 8000 férőhelyes Piazza Grandén, Európa legnagyobb méretű vetítővásznán (26x14 méter), ahol ráadásul először vetítenek magyar filmet.[18]

A magyarországi bemutatóra 2018 novemberében kerül sor, azonban a szervezők júniusban egy játékkal összekötött első, titkos,[19] majd augusztus folyamán további három helyszínen (Budapest Rooftop Cinema, Szentendre P'Art mozi – meglepetéssel egybekötve –, Várkert Bazár várKERTmozi) és szeptemberben is meghirdettek premier előtti vetítéseket[20] a közönségnek.

Fogadtatás[szerkesztés]

„A Ruben Brandt mindenekelőtt mese... zsenialitása: hogy nemcsak közös nevezőre, de egy bámulatosan kimunkált és semmire sem hasonlító animációban közös nívóra hoz ezerféle művészeti alkotást – és végső soron ezerféle embert is.” írta Soós Tamás a film sajtóvetítése után a Recorder.hu-n.[21]

A locarnói világpremier után a variety.com kritikája kiemelte Cári Tibor zenéjét, ami klasszikus felvételekkel és kultusz klasszikusok hipszter verzióival fűszerezve tökéletes kiegészítője a filmnek.[22] A Screen Daily filmes magazin szarajevói értékelésében a „film művészi vonalvezetését” egy parádés cirkuszi mutatványnak nevezte, amely a művészet és a mozi világából származó kulturális utalások sokaságán száguldva vezeti keresztül a nézőt.[23]

A Pszichoforyou online pszichológiai magazin szerzője, Király Eszter arról írt, hogy Milorad Krstić filmjében „a nagybetűs Művészetet” a pszichológiával, az akcióval és a rejtéllyel ötvözte, miközben képi világának „egész miliőjét – amellett, hogy szépen megkomponált képeket hoz, és madár-, csiga- sőt, még akváriumi halperspektívából is szemlélhetjük a teret – a diszharmónia és a groteszk uralja. [...] Gondolom, azért, hogy látványosabb legyen, milyen ritka kincsnek számít és jó eséllyel a művészetekben fedezhető fel az a harmónia, ami a hétköznapjainkból oly könnyen kivész.”

Fesztiválok[szerkesztés]

2018


Megjegyzések[szerkesztés]

 1. heistfilm: A heist (ejtsd: hájszt) egy filmes műfaj, szokták rablásfilmként is említeni. Az akció és a krimi alműfaja, amit elsősorban a sok fordulat jellemez, nélkülözhetetlen „motívuma” pedig a rablás.[15][16][17]

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Piazza GrandeRuben Brandt, Collector
 2. Novemberben jön a Ruben Brandt, a gyűjtő
 3. Ruben Brandt, a gyűjtő (mozinet.hu). (Hozzáférés: 2018. augusztus 17.)
 4. IMDb Release Info. (Hozzáférés: 2018. augusztus 12.)
 5. Ruben Brandt, a gyűjtő (12) előzetes. a YouTube-on a Mozinet Youtube-csatornán (mozinet.hu) - Közzététel: 2018. aug. 16.
 6. a b Ruff Orsolya: Rubent üldözik, ezért képeket rabol; Interjú Milorad Krstić-csel, magyar.film.hu - 2015. január 6.
 7. A Műcsarnok kiállításai 1986–2016 (86. old.), mucsarnok.hu (hozzáférés: 2018. május 5.)
 8. (BN) Láttak-e már Önök múzeumszínházat?, fidelio.hu - 2011. december 8.
 9. Ruben Brandt - Egy műgyűjtő csoportos portréja, tancelet.hu - 2011. december 7.
 10. Premier: Ruben Brandt, fidelio.hu - 2011. december 10.
 11. Fazekas Gyöngyvér
 12. Nyertes pályázatok, keresett kifejezés: Ruben+Brand, mnf.hu (hozzáférés: 2018. október 2.)
 13. a b Novemberben kerül a magyar mozikba a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs film, agilisteszteles.hu - 2018. május 2.
 14. Amerikai stúdió csapott le egy magyar filmre, mediapiac.com - 2018. szeptember 14.
 15. Banki meló filmkritika független, gamechannel.hu - 2008. július 8.
 16. Csiger Ádám: Totális vesztesek győznek, kortarsonline.hu - 2017. aug. 24.
 17. winnie: Alapfogalmak: heist, sorozatjunkie.hu - 2008. június 28.
 18. Sosem volt még ennyi magyar film Locarnoban Három magyar film is bejutott a svájci fesztiválra; film.hu, MNF - 2018. július 11.
 19. Magyar animációs film kerül a mozikba ősszel, prae.hu - 2018. június 24.
 20. Kovács Gergely: RUBEN BRANDT, A GYŰJTŐT - Nézd meg premier előtt!, kulturaonline.hu - 2018. augusztus 8.
 21. Soós Tamás: Filmrecorder. Ezt az animációs csodát minden magyarnak látnia kell - Ruben Brandt, a gyűjtő kritika. recorder.blog.hu - 2018. június 29.
 22. Alissa Simon: Locarno Film Review: ‘Ruben Brandt, Collector’, variety.com - 2018. augusztus 9. (angolul)
 23. Wendy Ide: 'Ruben Brandt, Collector': Sarajevo Review, screendaily.com - 2018. augusztus 17.
 24. a b MTI: Szarajevó 2018: Hét magyar alkotás versenyez a filmfesztiválon, filmtekercs.hu - 2018. augusztus 8.
 25. Ruben Brandt, Collector closes this year's In Focus, sff.ba (hozzáférés: 2018. augusztus 19.)
 26. Ruben Brandt nyitja meg a CinEast Fesztivált, magyar.film.hu - 2018. szeptember 24.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]