Rotorua Museum of Art and History

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rotorua Museum of Art and History
Rotorua Museum, 2016-01-24-2.jpg
A múzeum adatai
Teljes neve Rotoruai Művészeti és Történelmi Múzeum
Elhelyezkedés Bay of Plenty Region
Új-Zéland
Alapítva 1988
Elhelyezkedése
Rotorua Museum of Art and History (Új-Zéland)
Rotorua Museum of Art and History
Rotorua Museum of Art and History
Pozíció Új-Zéland térképén
d. sz. 38° 08′ 08″, k. h. 176° 15′ 32″Koordináták: d. sz. 38° 08′ 08″, k. h. 176° 15′ 32″
A Rotorua Museum of Art and History weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rotorua Museum of Art and History témájú médiaállományokat.

A Rotorua Museum of Art and History (Rotorua Museum Te Whare Taonga o Te Arawa) Rotorua városának művészeti és történelmi múzeuma az 1908-ban Tudor-stílusban épült értékes műemléki fürdőházban, a Government Gardens nevű parkban.

Története[szerkesztés]

A rotoruai fürdőház létrehozása 1908-ban az új-zélandi kormány első komoly turisztikai beruházása volt. A nagy dél-tengeri fürdőhelyként ('Great South Seas Spa') reklámozott fürdő a környék vulkáni eredetű termálvizeit kínálta, időnként egészen bizarr korabeli kezelésekkel, a gyógyulni és szórakozni vágyó vendégeknek.

1965-től Tudor Towers néven éttermet nyitottak az épületben, ami hamarosan nagyon népszerű lett a hazai és külföldi turisták körében, és ez aztán a 70-es évektől hatalmas tánclokállal, éjjeli mulatóval bővült. 1990-re az épület állapota annyira leromlott, hogy átfogó felújítás vált szükségessé, az étterem és a mulató ekkor zártak be.

Az első múzeumot 1969-ben alapították az épület déli szárnyában. A művészeti galéria 1977-ben nyílt meg, majd 1988-ban egyesítették a két intézményt.

Kiállításai[szerkesztés]

Maori kiállítás[szerkesztés]

Rotorua környékén már a maori honfoglalás óta jelentős maori lakosság élt. A múzeumban igen korszerű állandó kiállítás mutatja be maori őslakosság történelmét, kultúráját. A tárlókban elhelyezett használati tárgyak, kultikus eszközök, értékes fafaragások mellett információkban gazdag tájékoztató táblák igazítják el a látogatót a maori múlt legfontosabb kérdéseiben.

További kiállítások[szerkesztés]

A múzeum állandó kiállításon mutatja be a régi fürdőház emlékeit, berendezéseinek egyes részleteit, medencéket és kezeléseket nyújtó szobákat. Ugyancsak láthatók a korábbi nevezetes étterem és mulató egyes emlékei is.

A múzeumban rendszeresen tartanak időszaki tematikus kiállításokat is az új-zélandi kultúra egyes témaköreiből. Az épület tetejéről ragyogó körkilátás nyílik a környező Government Gardens parkra, Rotorua városára, a Rotoruai-tóra és a környező vulkáni hegyekre.

Források[szerkesztés]