Rotokasz nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rotokas szócikkből átirányítva)
Rotokasz (rotokas)
BeszélikPápua Új-Guinea Bougainville tartomány
TerületBougainville
Beszélők száma4320 fő
NyelvcsaládPápua nyelvek
   Keleti pápua nyelvek
    Észak-Bougainville nyelvek
     Rotokas-Eivo
      Rotokas
ÍrásrendszerLatin ábécé (redukált)
Nyelvkódok
ISO 639-1nincs
ISO 639-2paa
ISO 639-3roo
Pápua Új-Guinea Bougainville tartománya
Pápua Új-Guinea Bougainville tartománya

A rotokasz nyelv Pápua Új-Guinea Bougainville tartományában beszélt természetes nyelv. (Bougainville szigetet földrajzilag a Salamon-szigetekhez sorolják). A pápua vagy keleti pápua nyelvekhez tartozik, azon belül az északi vagy nyugati Bougainville nyelvekhez, de ez a kategorizálás jelenleg még kérdéses.

Beszélőinek száma kb. 4000. Három dialektust különböztetnek meg benne: a központi rotokasz ("valódi rotokasz"), valamint az aita és pipipaia nyelvjárásokat.

A központi rotokasz rendkívül kevés fonémából épül fel: a fonémakészlet 5 magánhangzót és 6 mássalhangzót tartalmaz. A magánhangzók a következők: a e i o u .
A magánhangzóknak van rövid és hosszú változatuk, mint pl. a magyarban az o-ó, u-ú párok.

A mássalhangzók a következők: p - b, t - d, k - g. Ezek a mássalhangzók is zöngétlen-zöngés párokat alkotnak.

A rotokasz ábécé ezek szerint 11 betűből állhatna, de abba felvették az S betűt is, ami a T egy változata, így a 12 betűs rotokasz ábécé a következő: A E G I K O P R S T U V - (a V a B helyett áll, és a R a [ɾ, n, l, d] hangcsoportot jelöli, amelyek felcserélhetőek). A rotokaszban nincsenek nazális hangok, a rotokasz beszélők azokat csak tréfásan vagy gúnyosan a nem-rotokasz beszédet imitálva használják.

A nyelvben a hangsúly általában az első szótagra esik, a hosszabb szavakban az első és harmadik szótag hangsúlyos, az öt vagy többszótagú szavaknál az utolsó-előtti-előtti szótagra esik. A hosszú magánhangzók és az igeragozás azonban felboríthatja ezt a rendszert.

Maga a rotokasz nyelv mondatrészei sorrendje szerint egy SOV – alany–tárgy–állítmány – típusú nyelv, amiben a melléknevek és a (mutató) névmások megelőzik a hozzájuk tartozó névszót. A névszókhoz névutók járulhatnak. A határozók helye a mondatban elég szabad, azonban mind megelőzik a mondat állítmányát, az igét.
Egy példamondat:

osirei-toarei avuka-va iava ururupa-vira tou-pa-si-veira
eye-MASC.DL old-FEM.SG POST closed-ADV be-PROG-2.DL.MASC-HABITUAL
"The old woman's eyes are shut."
"Az öregasszony[nak a] szemei csukva vannak."

Hivatkozások[szerkesztés]