Rosario Fiorello

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Rosario Fiorello
Fiorello byRobertoVicario.JPG
Születési név Rosario Tindaro Fiorello
Született 1960május 16. (58 éves)
Catania, Olaszország
Állampolgársága olasz
Foglalkozása showman, színész, rádiós és televíziós műsorvezető

Rosario Fiorello weboldala
Rosario Fiorello az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rosario Fiorello témájú médiaállományokat.

Rosario Tindaro Fiorello (Catania, 1960. május 16. –) olasz show-man, színész, rádiós és televíziós műsorvezető.

Karrierje[szerkesztés]

Rosario Cataniaban született, majd a Siracusa megyei Augustában nőtt fel. Karrierjét Valtur és Brucoli üdülővárosokban kezdte, ahol kezdetben segédszakács volt, majd animátor lett. A '80-as évek végén találkozott Bernardo Cherubinival (Jovanotti testvére) , aki bemutatta a már akkor ismert rádió műsorvezetőnek és zenei producernek Claudio Cecchettónak. Cecchetto felvette a Radio Deejaybe, ahol 1989-ben kezdett el dolgozni. Ő vezette a Viva Radio Deejayt, nyáron Riccioneből, télen pedig Milánóból.

A televíziózásban 1992-ben jelent meg, amikor az Italia 1-n elindult a Karaoke című műsora, majd 1993-tól a Festivalbar egyik műsorvezetője lett 1999-ig. Közben több műsorban is feltűnt a Mediaset csatornáin.

2001-ben otthagyva a Mediasetet, átment a közszolgálati Rai Uno-hoz, és elindult a Stasera pago io (Ma este én fizetek) című műsora.

2006-ban a Viva Radio2... e un po' anche Rai Uno-t vezette, majd 2008-ban a Viva Radio2...minuti-t. 2009-ben a SKY-on elindult saját show műsora Fiorello show címmel.

Az olasz közélet legismertebb személyiségeit többször is kifigurázta műsoraiban.

Rádiós karrier[szerkesztés]

2001 és 2008 között vezette a Viva Radio2-t , amiből készült a műsor televíziós változata, aminek 10 millió nézője lett.

Filmes karrier[szerkesztés]

Fiorello 1999-ben szerepelt A tehetséges Mr. Ripley című filmben, amelyben előadta a Tu vuo' fa l'americano című dalt Matt Damon és Jude Law oldalán. Vokális adottságainak köszönhetően felkérték a Garfield című rajzfilm szinkronizálásra is.

Külső hivatkozások[szerkesztés]