Bogya Róza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rosa de Ruda szócikkből átirányítva)
Bogya Róza
Született1835[1]
Erdély
Elhunyt1919. október (83-84 évesen)[1]
Berlin[1]
MűvészneveRosa de Ruda
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • operaénekes
  • énektanár
SablonWikidataSegítség

Bogya Róza; Bogyai, külföldön Rosa de Ruda (Erdély, 1835Berlin, 1919. október) opera-énekesnő (szoprán). Európa-szerte nagy sikerrel szerepelt. A Trubadúr magyarországi bemutatójának Azucenája (!).

Élete[szerkesztés]

Catalano és Arlet tanítványa. 1854. március 6-án lépett fel először a Nemzeti Színházban, az operatagozat által legtöbbet játszott Verdi-opera, az Ernani Elvirájaként. Erről így írt a Pesti Napló: „A kisasszony rokonszenves s eléggé terjedelmes, szép és erős hanggal, jeles és ritka biztonságú intonációval, hangja érccel és magassággal bír, éneke jó iskolára, zeneképzettségre s manierja jó mesterre mutat.” Dicsérő kritikával halmozza el a Vasárnapi Újság is: „Jövendője nagy és követelései kicsinyek és azonfelül magyar.” Ugyanez év május 30-án szintén az Ernaniban lépett fel, mint az intézet szerződtetett tagja. Október 31-én volt a Trubadúr hazai premierje, ahol Azucenáját meglehetősen rosszul fogadták, hiszen szopránként nem tudta az altszerepet megfelelően megszólaltatni. Hamarosan megvált a pesti társulattól. „Valószínűleg ő is azok közé tartozott, akik Erkel gyakran balkezes személyi politikája miatt hagyták ott a Nemzeti Színházat. (Az ő távozását is gyakran vetik Erkel szemére a 60-as években.)”[2]

Egy év múlva Bécsbe ment és Catalano tanárnál tovább képezte magát és a Gesellschaft der Musikfreunde termében több hangversenyen lépett fel. 1857-ben Piemontban, majd az aradi színházban működött, később Győrben is találjuk. 1858-ban Olaszország nagyobb városaiban művészi körútra indult és művészetét elismeréssel halmozták el. 1859. augusztus havában Párizsban a Szépművészetek Akadémiája és a Jeles Művészek Egylete tagjául választotta. 1860-ban Berlinben lépett fel (Victoria színház). 1863. június havában Londonban nagy tetszés mellett vendégszerepelt a Kristálypalotában, a Dinorában, ez alkalommal az Evening Standard nagy elismeréssel írt a magyar művésznőről. 1864-től Rosa de Ruda néven külföldön szerepelt. Színpadi pályája lezárulta után Berlinben volt elismert énektanár.

Ismert szerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Karl-Josef Kutsch – Leo Riemens: Großes Sängerlexikon (német nyelven), 2004. január 31.
  2. Várnai Péter, i. m. 33. l.
  3. Eredeti címe: Les Quatre fils Aymon

Források[szerkesztés]

  • opera Operaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap