Rope skipping

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrókötél

A kötélugrás (Rope skipping) vagy ugrókötelezés gyermekjátékon alapuló ügyességi sportág. Kezdetben volt az óvodában, az utca porában egy gyermekjáték. Abból lett a 20. század második felében terápiás célú foglalkozás, majd akrobatikus, erő és gyorsasági elemeket tartalmazó sport. Ha így fejlődik, rövidesen talán olimpia sportág is lehet.

Ugrókötelező kislány szobra, Funchal, Madeira

Története[szerkesztés]

Már ókori népek életét bemutató képeken is láthatóak kötél felett ugró gyerekek. Eredetileg sokféle anyagból készítettek ugrókötelet. veszőkből, összefont szalmából, bőrszíjakból, szőlővesszőkből. De használtak ruhaszárító kötelet illetve acél bowdent is. (Ez utóbbit a mai napig is alkalmazzák a gyorsasági számok futásakor.) A 20. század 80-as éveiben az Egyesült Államokban, főként az afro-amerikai lakókörzetekben terjedt el. Egyes országokban rekreációs, fejlesztő programok részeként is alkalmazzák. Később, kialakultak a sportág keretei.

A sportág[szerkesztés]

A versenyek két alapvető ügyesség mentén szerveződtek. 1. Gyorsasági számok: adott idő alatt (vagy az első hibáig) hányszor lépi át a versenyző jobb lába a kötelet. (30mp, 1 perc stb…) 2. Szabadon választott gyakorlat: ahol a versenyző/versenyzők adott időhatárok (45-70 másodperc) között összefüggő gyakorlatokat adnak elő egy kijelölt, általában 9X9 méteres pályán.

Résztvevők[szerkesztés]

A versenyzők lányok és fiúk életkori kategóriánként versenyeznek (ha másképp nem rendelkezik a kiírás). A versenyszámok lehetnek egyéniek vagy különféle formációjú, kisebb-nagyobb csoportok által bemutatottak.

Kötélugrás Magyarországon[szerkesztés]

Felkészültségük alapján A és B kategóriák léteznek. (A gyakorlott versenyző, B a kezdő, mondhatni amatőr). Hazánkban, saját sportági szövetsége van és a versenyek egy része beépült a diákolimpiák versenyei közé is. Több kisebb-nagyobb egyesület versenyzői vesznek részt ezeken a versenyeken. (Gersekarát Jump for Fun, Gersekarát KDSE, Győr Skipping Girls, Feketés Impalák, Maklár, Mórahalom, Nagykanizsa, Szolnok, Szombathely Kötélugró Klub, Tata, Zirc, Zalaegerszeg)

Források[szerkesztés]

  • Glen Veccione: Ugrókötél
  • [1]
  • [2]