Romániai magyar irodalmi lexikon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Romániai magyar irodalmi lexikon
Szépirodalom, közírás, tudományos irodalom, művelődés

Megírásának időpontja19682010
Első kiadásának időpontja19812010
Nyelvmagyar
Témakörromániai magyar irodalom és kultúra
Műfajlexikon
Részei5 kötet
Kiadás
Magyar kiadásKriterion Könyvkiadó
Külső hivatkozáshttp://lexikon.kriterion.ro/

A Romániai magyar irodalmi lexikon (alcíme: Szépirodalom, közírás, tudományos irodalom, művelődés) 1981 és 2010 között megjelent lexikon összesen öt kötetben (az utolsó kötet két részben).

Szerkesztése[szerkesztés]

Az 1981-ben megjelent első kötet előszavában írta a lexikon főszerkesztője és lelke, Balogh Edgár: „A törzset alkotó szépirodalom mellett sorra kerül itt a közirodalom (publicisztika, újságírás, bibliográfia, népművelő irodalom), a tudományos irodalom (szakirodalom, tudományterjesztés), a művészeti irodalom, valamint a művészeteknek azok az alkotásai, amelyek tárgyuknál fogva kapcsolódnak az irodalomhoz (könyvgrafika, irodalmi tárgyú képzőművészeti alkotás, irodalmi művek megzenésítése, előadó-művészet és színház, rádió, televízió, film, fotóművészet irodalmi vonatkozásai).”

Az 1968-ban alakított szerkesztőbizottság intézményi háttér nélkül a fent idézett koncepció alapján a Venczel József által összeállított eredeti címszójegyzéket megpróbálta egy lexikontól műfajánál fogva elvárható adatokkal kitölteni. Az 1970-ben alakult Kriterion Könyvkiadó intézményi gazdája lett a tervezett kiadványnak. A cenzúra megtépázta az első kötetet, de az mégis megjelenhetett 1981-ben. Az 1983-ra elkészült második kötet azonban csak az 1989-es fordulat után jelenhetett meg az 1983-ban elkészült formában (csupán az elhalálozási dátumokat írták be). A megváltozott körülmények, sok szerkesztő elhunyta, a finanszírozás nehézkes volta egyre nehezebbé tették a munkát, amelyet végül is Balogh Edgár halála után Dávid Gyula vezetésével 2010-ben fejeztek be. Az utolsó kötet technikai okok miatt két részben jelent meg. Az előre tervezett kiegészítő kötetről a szerkesztők lemondtak.

Mind az öt kötet tartalma megtalálható az interneten, az első két kötet kicenzúrázott részeivel együtt. Egyes cikkeket kiegészítettek a nyomtatott változathoz képest, ezeket minden esetben a kiegészítés dátumával megjelölve. A kötetek jogtulajdonosa lehetővé tette a szócikkek felhasználását a Wikipédiában.[1]


A lexikon kötetei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]